-1°C

Beograd

PRESTANITE DA PIJETE KAFU I GLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVA: Vaš organizam će se iz korena izmeniti!

Povećanje libida

Da. Dobro ste pročitali. Vaša jutarnja (budimo realni i ona popodnevna, pa i večernja) kafa itekako ima veze sa događanjima u vašoj spavaćoj sobi (ili bilo gde drugo). Iako vas kofein po pravilu opušta pa bi bilo očekivano i da pozitivno deluje na libido, priča je ponešto drugačija. Naime, naučnici tvrde kako bi smanjenje unosa kafe u organizam moglo veoma dobro uticati na vaš seksualni život. Vredi probati, zar ne?

Promene raspoloženja

Ok, ovo nije super stvar, ali samo je još jedan u nizu dokaza da kofein uveliko utiče na vas. Prvih desetak dana mogli biste se osećati poprilično neraspoloženo. Naime, odvikafanje od kafe može uzrokovati i depresiju, anksioznost, vrtoglavice, simptome slične onima gripa, nesanicu i mnoge druge nimalo privlačne stvari. Ipak, nakon svega toga uslediće samo pozitivne stvari. Obećavamo. Kako biste smanjili takve promene raspoloženja, ne preskačite doručak i ne zaboravite se hidratizovati tokom celog dana. U vodi je spas!

Mogli biste izgubiti na težini

Istraživanje Univerziteta Duke pokazalo je da je svakodnevna konzumacija kofeina u kafi, čaju ili drugim napitcima kod ispitanika povećala dnevne nivoe šećera za gotovo 10 posto. To istovremeno znači veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Osim toga, naročito ako volite kafu sa šećerom i mlekom (ili još gore šlagom), u njoj se nalaze brojne skrivene kalorije. Odvikafanjem od kafe možete izbaciti stotine kalorija iz svoje isehrane u samo jednom danu.

Bolje ćete spavati

Iz istog razloga iz kojeg vas kofein uveče drži dugo budnim, on vas i ujutro budi. Nimalo iznenađujuće, istraživanja su dokazala da kafa čak i šest sati pre odlaska na počinak može poremetiti san. Iako ćete se na početku verovatno osećati umorno i iscrpljeno, dugoročno ćete početi bolje spavati.

Vaš organizam će tražiti alternativu

U vidu hrane, naravno, naročito ako ste pili zašećerenu kafu. Ali umesto da se bacite na unos praznih kalorija, imajte spremne bademe i čaj od mente. Oni će stabilizovati nivo šećera u krvi, ali i pomoći da otklonite umor i povratite energiju.

Moguće su glavobolje

Kao pravi ljubitelj kafe, sigurno ste se već susreli sa glavoboljama uzrokovanim neispijanjem omiljenog napitka. Prestankom pijenja kafe, telu oduzimate adrenalin i dopamin, koji deluju kao prirodni stimulansi i drže vas budnima. Umesto toga osećaćete uticaj adenozina, hormona zaduženog za odmor i umor, pa i glavobolju. Kako biste to izbegli, ne bi bilo loše postepeno smanjivati količinu kafe umesto da je naglo prestanete konzumirati.

Opusteno
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar