°C

Beograd

PAŽLJIVO SA LUBENICOM: Neverovatno goji, ali nije jedina!

Ruska doktorka Zuhra Pavlova nedavno je otkrila istinu o voću i njegovim benefitima koje ima po ljudsko telo.

- Globalizacija nam je omogućila da stalno imamo na dohvat ruke razno voće i povrće. Bobičasto voće uvozi se sa raznih strana sveta. Tako jedemo šta želimo i kada želimo. Ali, priroda se ne može prevariti - bobičasto voće će dati najveću korist telu samo onda kada sezonski stiže kod nas. Što znači, ako jedete kupine u decembru - ništa od zdravlja - piše ruska doktorka, pa napominje da voće i povrće koje se veštački uzgaja, nema ni polovinu onih korisnih svojtava koje ima tokom sezone.

Druga zamka sa voćem je ta što mnogi ljudi smatraju da voće nema kalorije.

- Ljudi misle da su lubenica, jabuka i bobičasto voće samo voda sa "vitaminima". U međuvremenu oni na takvoj "vodi" dobiju popriličan broj kilograma. Imam pacijente koji su kilograme dobijali dok su jeli samo lubenicu - piše Zuhra.

- Morate znati jednu stvar: voće je puno fruktoze. Višak fruktoze, posebno na prazan stomak, dovešće do masne degenaracije jetre. Takođe, fruktoza doprinosi razvoju gojaznosti, izaziva imunitet na hormon masnog tkiva leptina i na hormon insulin pankreasa. To zauzvrat dovodi do stalnog povećanja apetita.To je začarani krug - zaključuje.

Srbija Danas
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar