2°C

Beograd

PROMENITE ŽIVOT IZ KORENA: Dvanaest saveta uz pomoć kojih ćete biti zdravi!

Daren Olin je ljubitelj zdrave ishrane i međunarodno priznat stručnjak za oblast ishrane i zdravog načina života. Njegova knjiga "Energija u tanjiru: Pet izvora supermoći" zasnovana je na praktičnim savetima koji će vam pomoći da bolje razumete sebe, svoje telo i da počnete već danas da živite bolje.

1. Popijte najmanje 3 dl vode po kilogramu mase, ili po mogućnosti više (osoba teška 55 kilograma treba da pije najmanje oko 1,7 litara vode).

2. Izbegavajte šećer, kao i veštačke zaslađivače - koji su još gori od šećera. Šećer svedite na minimum, videćete kako će vam telo, a naročito koža, uzvratiti pozitivno i koliko ćete se osećati bolje.

3. Odbacite industrijski prerađenu hranu. Jedite samo kuvanu, domaću hranu, po mogućnosti od više povrća i manje mesa. Ne zaboravite da dnevno unesete i dovoljno voća.

4. Završite s jelom kad ste siti 80%. Nakon 10 minuta mozak će dobiti informaciju da ste se najeli.

5. Završite tuširanje hladnom vodom. Izađite na hladniji dan nakratko u majici kratkih rukava. Umerena hladnoća podstiče imuni sistem, pojačava sagorevanje masti i produžava mladost.

6. Ne žalite se na druge ljude i ne padajte pod njihov uticaj. Radite onako kako mislite da je ispravno.Vi sami odlučujete šta ćete da radite sa svojim životom, on je samo vaš i - ne trošite ga uzalud. Ako vam se nešto ne sviđa, menjajte to i - počnite odmah.

7. Uvek nosite odeću od prirodnih materijala - organski pamuk, lan, svila, vuna... Koža je najvažniji i najveći organ, koji, nažalost, slabo poštujemo. Stvari koja u sebi imaju veštačke materijale joj štete.

8. Pripremite velike porcije salate sa začinskim biljem, voćem, semenkama, orasima... Kupite sebi veliku činiju za salatu. Jedite salate koliko vam je volja.

9. Duboko dišite. Disanje kroz nos je jedan od najboljih načina da se oslobodite stresa.

10. Trudite se da ne pijete kafu svaki dan. Samo vam se čini da bez ovog napitka ne možete da preživite. Zapamtite, kafa povećava kiselost organizma i to negira sve njene prednosti.

11. Spavajte u potpunom mraku - bez telefona, sata, kompjutera ili televizora. Ne dozvolite da vam kroz zavese u sobu uđe zračak svetlosti, do kraja spustite roletne.

12. Slušajte sebe, svoje iskustvo, intuiciju, telo...

Srbija Danas
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar