29°C

Beograd

DA LI STE ZNALI? Često konzumiranje ribe smanjuje rizik od ove OPASNE bolesti!

Porcija ribe tri puta nedeljno ili češće smanjuje rizik od razvoja raka creva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih naučnika, koji smatraju da takav trend treba podsticati u sklopu zdrave ishrane.

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tome koliko često jedu određenu vrstu hrane.

Anketa je obuhvatila pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe tri puta nedeljno smanjuje opasnost od razvoja raka creva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama nedeljno. Isto je kod osoba koje nedeljno jedu 123,9 g masne ribe poput lososa, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka creva.

Izvor: B92
Foto: Pixabay.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar