18°C

Beograd

Photo: YOUTUBE

Izvor: telegraf

SAVRŠEN UKUS BRZO I JEFTINO: 8 jednostavnih saveta za pripremu domaćeg hleba

Teško je pronaći hleb u pekari ili prodavnici koji je ukusniji od onog iz domaće rerne. Postupak spremanja ukusnog hleba je lakši uz pomoć nekoliko korisnih saveta.

Dominik Mudart je glavni majstor jedne od najpoznatiji pekara u Londonu. Tokom karijere obišao je Francusku da bi naučio sve recepte za pripremu hleba i sastojcima koji se koriste. Njegovi saveti pomažu početnicima da naprave hleb savršene mekoće i sjajnog ukusa.

OVO JE VOZAČ KOJI JE JUTROS NASTRADAO U ZEMUNU: Bojan (31) je poginuo na licu mesta , samo što je stigao na posao

1. Koristite digitalnu vagu

Merenje sastojaka za pravljenje domaćeg hleba daleko je preciznije kada se vrši uz pomoć digitalne vage u odnosu na odmeravanje pomoću čaše, šolje ili kašike.

- Svaki gram je važan. Garantujem da će ukus i izgled biti bolji nego kada merite brašno nepreciznim metodama. Ne mogu da objasnim ljudima koliko je važno pažljivo čitanje recepta pre nego što se počne sa pravljenjem hleba - navodi Dominik.

2. Igrajte se sa različitim tipovima brašna

Pšenično brašno sadrži veći procenat glutena i idealno je za spremanje hleba sa kvascem ili kiselog testa jer bolje narasta. Možete umesto njega koristiti i višenamensko brašno.

3. Kada prestati sa mešenjem testa

POBEDIO RAK I BIO UZOR PA PAO U OČIMA SVIH OBOŽAVATELJA: Lagao i varao na sve načine

U ovoj fazi pripreme često se javlja greška. Pre nego što testo stavite u rernu, proverite njegovu rastegljivost. Razvucite jedan kraj u dužini od 10 santimetera i ukoliko se ne raspadne pustite ga da naraste.

4. Pazite na rernu

Ako vaša peciva suva, bez rumenila ili vam treba više vremena da ih ispečete, verovatno temperatura u pećnici nije dobro kalibrirana. Postoje termometri koji mere toplotu direktno u rerni. Pomažu da se hleb peče na idelanoj temperaturi.

5. Koristite pravi kvasac

Pekare koriste kvasac koji brzo deluje, a u kuhinjskim uslovima najvažnije je proveriti da li mu je istekao rok trajanja. Ukoliko jeste, hleb neće narastati.

6. Dobro ga začinite

EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: Koronavirus će zaraziti pet milijardi a ubiti 42 miliona ljudi

So nije važna samo zbog ukusa , već zajedno sa brašnom i kvascem čine da testo ima savršenu teksturu.

- Ne bojte se soli. Koristite je da bi hleb bio ukusan, ali pazite da ne preterate - kaže Dominik.

7. Prstima proverite da li je testo spremno za pečenje

Reč je o poslednjoj proveri pre nego što uđe u rernu. Pravljenje dubokih rupa može smanjiti efekat kvasca, pa se testo povlači. Proverite da li je pravi trenutak za pečenje nežnim dodirom jagodice prsta. Trebalo bi da ostane malo udubljenje koje se brzo povlači natrag.

8. Dodajte mleko

Mala količina je dovoljna da mlečna kiselina ne bi usporila delovanje kvasca.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti