21°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: telegraf

Kažu da je ovo najzdravija salata na svetu

Matilovac je mnogo ukusniji od obične zelene salate, a veoma je zastupljen u francuskoj i italijanskoj kuhinji. Jedan od razloga su bogatstvo vitamina i minerala, kao i jednostavan način pripreme. 

Ovaj zeleniš je bogat beta karotenom, provitaminom vitamina A, koji štiti ćelije od oštećenja i vitaminom A koji ima vodeću ulogu u apsorpciji gvožđa, jačanju imunog sistema, rastu i dobrom zdravlju kože.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

NOLE U NOĆNOM PROVODU Bella ciao ga je digla na noge! (VIDEO)

SPLITSKI GRADONAČELNIK IMA REŠENJE: SRBE TREBA NAGOVORITI DA DOĐU, NEKA PLATE ŽITOM!

LJUBAVNA PRIČA KOJU I DANAS OPLAKUJE SRBIJA! LAZA JE LUDO VOLEO LENKU, A ONDA SE POJAVIO - NIKOLA TESLA!

25 NAJVEĆIH NERAZREŠENIH MISTERIJA PLANETE Stranac sa plaže kog niko nije prepoznao i ukleta geografija! (GALERIJA)

Vučić: Čvrsto ćemo se boriti za Kosovo i Metohiju, ali za nas nema srećnog rešenja

Salata matilovac takođe sadrži značajan izvor vitamina B9, koji je posebno važan za trudnice, odnosno razvoj fetusa, kao i za rast i razvoj deteta.

Bogat je kalijumom, mineralom koji je neohodan za zdrav nervni sistem, funkciju mišila i dobar krvni pritisak..

Matilovac je jednogodišnja koja dobro uspeva u hladnom zemljištu, u kome se nalazi malo gline, na delimičnom suncu. Umerena klima pruža dobre uslove za uzgoj salate sa prelepim zelenim lišćem.

Lišće treba da bude zeleno i sveže, a izbegavajte ono sa žutim tačkicama.

Zeleniš možete da držite u frižideru najviše četiri dana, tako da bi bilo pametno pre kupovine da osmislite koje obroke ćete da spremate.

Matilovac možete da pripremate isto kao i običnu zelenu salatu, samo je savet da ne dodajete previše jako sirće kako ne bi izgubila svoj specifičan ukus. Odlično se slaže sa šargarepom, paradajzom, barenim jajima, sušenim voćem, ribom i svim vrstama sira.

Ova biljka nije baš najbolji izbor za kuvanje, ali se može kratko obariti, a zatim pomešati sa drugim namirnicama. Ukusna je i u mešanoj čorbi, a može je čak i pržiti nekoliko sekundi.

Kada je reč u upotebi,  nije preporučljivo hraniti decu pre navršenih 24 meseca, osim u kuvanom obliku, mešanjem u pire od krompira ili u oblikusupe.

Matilovac ima suptilan ukus lešnika, te će se vam se verovatno dopasti već pri prvom zalogaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar