5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: HappyBSC

PO RECEPTU ČUVENE SRPSKE PEKARE: SLANI ŠTAPIĆI

Fantastični slani štapići, po domaćem receptu poznatog srpskog pekara, odlični za večeru, a mogu ujutro poslužiti i kao doručak koji ćete poneti za posao!

Sastojci:

brašno (T-400 ili T-500) 500 g

voda 250 ml

kvasac 25 g

ulje 100-150 ml

so 1,5 kašika

šećer 1 ravna kašika

RECEPTI NAŠIH BAKA: ZLATIBORSKI UŠTIPCI, uz stari sir ili dobro društvo!

Priprema:

U 250 ml tople vode dodati jednu ravnu kašiku šećera i 25 g svežeg kvasca. Dodati još dve kašike brašna i promešati da se kvasac otopi. Ostaviti da nadođe. Prosijati 500 g brašna u činiji u kojoj ćete da mesite testo. Zatim dodati kašičicu soli i ulje, malo promešati i dodati kvasac. Testo mesiti oko pet minuta i ostaviti ga da odmori 10 minuta. Zatim ga premesiti i pustiti da nadođe. Testo podelite na četiri dela, a onda svaku četvrtinu još na četiri jufkice, tako da dobijete 16 štapića. Od svake jufkice napravite štapić. Ostaviti štapiće da nadođu još 15min. A zatim ih pecite na 200 stepeni.

Pomešajte kašiku soli sa dve kašike brašna i pet kašika vode. Sediniti smjesu i politi po štapićima nekoliko minuta pre kraja pečenja.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar