12°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: HappyBSC

ČAROBNA BOSANSKA SIRNICA: Originalan recept za najčuveniju pitu na svetu!

Jutros vam donosimo originalan recept za najčuveniju pitu na svetu - bosansku sirnicu.

Recept koji se prenosi sa kolena na koleno generacijama, tradicija koja se čuva i slava koju je jedna jednostavna pita pronela svetom!

Za testo :

250 ml mlake vode

3 čaše glatkog brašna (750 g)

1 mala kašičica soli

1 dl običnog ulja

PO RECEPTU ČUVENE SRPSKE PEKARE: SLANI ŠTAPIĆI

Za fil:

1 kg svežeg sira

1 čašica milerama

1 mala kašičica soli

2 - 3 jaja

RECEPTI NAŠIH BAKA: ZLATIBORSKI UŠTIPCI, uz stari sir ili dobro društvo!

Za premaz :

1 čašica milerama ili mladog kajmaka

BAKINA KUHINJA Urmašice po receptu naših nana (VIDEO)

Priprema

Od mlake vode, brašna, 1 dl ulja i kašičice soli zamesiti glatko, za ruke lepljivo testo. Podeliti ga na 3 kuglice i premazati ih uljem. Ostaviti pokriveno na tanjiru oko 20 minuta da odstoji.

U međuvremenu pripremiti fil od svežeg sira, milerama, jaja i soli.

Na starom, pobrašnjenom stolnjaku prvu kuglicu malo rukama rastegnuti ( kao testo za pizzu ), nauljiti je s gornje strane i lagano prstima razvući u tanke prozirne kore preko celog stola—početi lagano od sredine prema krajevima i tako u krug ).

Kore premazati s malo ulja, a zatim sa 1/3 fila. Prepoloviti kore na pola po sredini tako da možete oblikovati dve savijače. Sa svake strane pomoću stolnjaka zarolati savijače. Postupak ponoviti s ostalim kuglicama testa i filom.

Tepsiju nauljiti i svaku savijaču početi rolati od sredine  u spiralu (kao puževu kućicu). Drugu savijaču nastaviti rolati od kraja prve i tako dok ne potrošimo sve savijače.

Peći 25 – 30 minuta na 250 stepeni dok ne porumeni, a zatim ju izvaditi van, premazati s mileramom ili mladim kajmakom pa vratiti u rernu na još 15 minuta na 170 stepeni.

RECEPT DANA: DOMAĆE KISELO MLEKO - odlično uz pite i druga jela, sjajno za mamurluk!

Služiti uz domaće kiselo mleko.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar