13°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: happyBSC

NIKADA GLADNI U KREVET! Ovo su razlozi zašto da ne idete u krevet praznog stomaka

Preskakanje večere, ako želite da skinete višak kilograma ili ste jednostavno preumorni da biste sebi pripremili nešto za jelo, nije pametna odluka, kažu stručnjaci.

Ako preskočite večeru, osećaj gladi može vas dugo držati budnima ili vam poremetiti san, pa stručnjaci upozoravaju da u krevet ipak ne idete gladni.

Ako možete da se organizujte tako da osigurate od 7 do 9 sati sna, to je odlična stvar, pogotovo ako ste preopterećeni obavezama i pod stresom. Dobar san ključan je za obnovu energije koja će omogućiti telu da se nosi s velikom količinom stresa. Ali, osećaj gladi može da vas omete u tome da se naspavate i da spavate bez buđenja, a nedostatak sna ili isprekidani nekvalitetan san vode samo u još više stresa, piše "Health Digest".

Nedostatak sna može imati nepovoljan uticaj na vaše raspoloženje, odnosno velika je verovatnoća da ćete se naredni dan osećati nervozno. Na to može da utiče i činjenica da vašem telu nedostaje ugljnihidrati koji su vrlo važni u proizvodnji hormona sreće - serotonina. To može biti problem, naročito ako patite od anksioznog poremećaja ili kliničke depresije, ali odlazak u krevet bez večernjeg obroka ni za koga nije pametna odluka.

Bez večere mogli biste se naredni dani probuditi iscrpljeni. Ponekad se taj nedostatak energije ne može nadoknaditi ni kvalitetnim doručkom.

Ako mislite da ćete uz preskakanje večere doći do toga da skinete višak kilograma, stručnjaci kažu da tako jedino možete dobiti još kilograma. Pre svega, nedostatak energije za funkcioniranje tela noću može dovesti do usporavanja metabolizma, a usporeni metabolizam usporava mršavljenje. Manjak sna čini ljude nervoznim i gladnim, što vodi prejedanju i nakupljanju kilograma.

Potrudite se da večerate zdravo pre nego što odete u krevet, ali to uradite barem dva-tri sata pre spavanja, kako biste izbegli probleme. Kasna večera može izazvati gorušicu, refluks i druge probavne probleme.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar