17°C

Beograd

Photo: Freepik

Izvor: Zdravaiprava.rs

NAJPRIRODNIJI ANTIBIOTIK: Propolis!

Postoje pretpostavke da će propolis biti lek 21. veka jer ima snažno dejstvo na slobodne radikale koji se stvaraju kod fizičkog i psihičkog stresa, a koji je odgovoran za nastanak mnogih bolesti, pa i malignih. Zato je propolis superhrana i prirodni antibiotik.

OVO MORATE ZNATI

VUČIĆ OBIŠAO PUNKTOVE ZA VAKCINACIJU: Do Vidovdana rešenje svih problema koji postoje oko puta u opštini Ub (VIDEO)

''PRIZNANJE KOSOVA JE GREŠKA'': Novi susret predsednika Češke sa Vučićem

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KiM: Formiranje hrvatskog vojnog kampa ozbiljna pretnja

Biljkeluče smolaste supstance koje su bogate polifenolima koji deluju protiv bakterija, virusa i gljivica. Pčele od ove smole proizvode propolis, kojim oblaže košnicu, unutar koje se ne razvija nijedna infekcija uprkos veoma visokim temperaturama i štetnom uticaju okoline, i na taj način je dezinfikuju čime brane svoje stanište od tih uticaja omogućavaju preživljavanje u nepovoljnim klimatskim uslovima.

Savršen prirodni proizvod

Hemijski sastav propolisa je različit i bogat je smolama. Najispitivaniji i najčešće korišćen propolis je brazilski propolis a sledeći je smeđi propolis iz Evrope, Severne Azije i Južne Amerike. Svi su bogati polifenolima, kompleksima od fenolne kiseline i flavonoida (glikozilata i aglikona) koji su odgovorni za antimikrobno delovanje.

Toliko je kompleksnog sastava, da nijedna laboratorija ne može napraviti proizvod koji imitira njegova svojstva.

Uništava bakterije, usporava rast gljivica

Propolis je predstavlja prirodni antibiotik i antistresnu materiju. Najvažnije delovanje na zdravlje je baktericidno, ubija bakterije i usporava rast i gljivica i virusa.

Pojačava dejstvo antibiotika, a smanjuje antibiotsku rezistenciju, sprečava i ublažava zapaljenske procese, smanjuje bolove, poboljšava regeneraciju tkiva i pomaže bržem zaceljivanju rana, opekotina i dekubitusa.

Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima. Povećava hematopoezu i stvaranje antitela, a sa druge strane zaustavlja stvaranje različitih vrsta bakterija i virusa.

Potvrđeno je i da deluje protiv radioaktivnog zračenja, a u toku su ispitivanja propolisa kao leka protiv malignih bolesti. Propolis za imunitet možete naći u raznim oblicima i proizvodima. Propolisni ekstrakt, tinktura propolisa, kapsule, tablete, prašak, propolisni sprej, mast i krema propolisa su obično dostupni u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane i apotekama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti