17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Direktno

SVI JE IMATE U KUĆI! Ova namirnica može da vam UGROZI IMUNITET!

Nedavno sprovedena studija otkrila je da bi vas količina soli koju pojedete mogla učiniti osetljivijima na bolesti prouzrokovane bakterijama i bolesti prouzrokovane virusima, poput kovida-19.

VAŽNO

ZA SVE SINOVE I KĆERI KOJI SU IZVOJEVALI SLOBODU! Počasna paljba u čast Dana pobede na Kalemegdanu (GALERIJA)

LISTA DOBITNIKA: Oni su dobili vredne nagrade u "Naslovnoj strani"!

HRVATI PRIZNALI: Vučić zna šta radi! Skupom modernizacijom od Srbije stvara najmoćniju vojnu silu u regionu

JEZIVA NESREĆA: Žena brala bilje pored magistrale pa pala sa litice i na mestu ostala mrtva

Studija objavljena u časopisu "Circulation" nastojala je da produbi razumevanje koje su naučnici stekli istraživanjem iz 2015. godine.

U toj prethodnoj studiji istraživački tim je otkrio da povišene količine natrijuma u krvi utiču na to kako se određena vrsta belih krvnih zrnaca priprema za reakciju kad oseti nezdravu ćeliju. Ali, čak i na kraju te studije, kaže dr Sabrina Gejsberger sa Berlinskog instituta (BIMSB), naučnici "još nisu znali šta se događa u ćelijama".

Tako je za novo istraživanje Gejsbergerin tim ispitivao "metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli".

Ovog puta saznali su više o tome kako so utiče na imunitet: "Ona remeti disajni lanac, zbog čega ćelije proizvode manje ATP-a i troše manje kiseonika", objašnjava Gejsberger.

ATP ili adenozin trifosfat, definisan kao "univerzalno gorivo koje pokreće sve ćelije", pružajući energiju za snagu mišića i metaboličku regulaciju, što znači da ako visok nivo natrijuma u telu prouzrokuje nedostatak ATP-a, to utiče na to kako bela krvna zrnca sazrevaju, kao i koliko efikasno mogu da funkcionišu ona bela krvna zrnca, koja su u velikoj meri odgovorna za imunološki odgovor tela.

PROČITAJTE JOŠ

VUČIĆ SUTRA U NARODNOM POZORIŠTU: Predsednik na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom!

VRI U PRIMERI! Barsa i Atletiko odigrali za Real: Ovaj promašaj može da košta Mesija i društvo titule! (VIDEO)

NE PROVOCIRAMO SRBIJU! Milanović se NE IZVINJAVA posle izjave o povećanju broja hrvatskih vojnika na Kosovu

DRŽAVA DELI ČEKOVE NA 5.000 dinara! Proverite da li ispunjavate ove uslove za DODATNI novac

Koliko soli je bezbedno jesti svaki dan?

 

Prema ovoj studiji: "Nutricionisti preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama. Ovaj proračun uključuje so koja je skrivena u prerađenoj hrani". Naravno, većini je poznato da preterana konzumacija soli može dovesti do problema sa srcem i krvnim pritiskom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar