19°C

Beograd

Photo: Freepik

Izvor: Zdravaiprava.rs

ODLIČAN DETOX: Vreme je da pomognemo našem organizmu!

Nakon Uskršnjih praznika, koji je obilovao kolačima, tortama, tonama pojedenih jaja, teške i masne hrane, vreme je da pomognemo našem organizmu da se izbori sa nagomilanim kalorijama siromašnim u nutrijentima. I zato nam je neophodan detoks.

 

Ovo je popularno vreme kada većina odluči da započne sa zdravijom ishranom podstaknuti lepim vremenom i blizinom leta. Naš organizam je opremljen sistemima za detoksikaciju, u suprotnom bi se naš organizam otrovao toksinima i razgradnim produktima metabolizma.

Nakon praznika moramo uradititi sledeće:

Jetra, bubrezi, debelo crevo, koža i limfa, svakodnevno rade kako bi se izborili sa toksinima koje  unosimo, a sada je trenutak da pomognemo našim organima uz nekoliko saveta kako bi smanjili opterećenje i uz to izgubili višak kalorija koje smo uneli

  • Za početak nakon praznika treba pa povećamo unos tečnosti – ide toplije vreme i dnevne potrebe za tečnošću se povećavaju za 500ml po danu i to u vidu vode, ne zasladjenih čajeva, čorbica, sveže cedjenih sokova. Čorbice su nutritivno bogate i zasitne a lako se vare i to je ono što je organizmu potrebno u prvim danima nakon praznika dok se još bori sa teškom hranom. Od čajeva najveću antioksidativnu ulogu ima zeleni čaj ili čaj od kukuruzne svile koji ima diuretsku ulogu.
  • Povećajte unos vlakana, bar dva puta nedeljno uvrstite u ishranu mahunarke, one obiluju dijetnim vlaknima koja olakšavaju pražnjenje creva, što nam je izuzetno bitno u izbacivanju toksina.
  • U svaki obrok uvrstite sveže povrće. Tamno zeleno lisnato povrće, povrće iz porodice kupusa, luk, beli luk, olakšavaju apsorbciju hranljivih materija u tankom crevu i olakšavaju jetri da neutralizuje toksične materije.
  • Voće unosite jednom do dva puta dnevno. Birajte voće bogato antioksidantima kao što su citrusi, ananas, jabuka, bobičasto voće.
  • Povećajte unos magnezijuma, ima ga u orašastim plodovima, spanaću, blitvi.
  • Imajte najmanje pet obroka dnevno. Više manjih obroka će nam ubrzati metabolizam i olakšati otpuštanje masnih naslaga. Ne preskačite obroke. Preskakanje obroka će učiniti da pregladnimo i u tom slučaju možemo da posegnemo za hranom koja nam više štetiti nego koristi.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar