2°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: ALO

Menopauza je ključna faza u životu svake žene: OVAJ SASTOJAK MORATE PROBATI!

Tokom ovog perioda jajnici prestaju da proizvode estrogen i progesteron. Obično se menopauza javlja kod žena starih pedeset ili više od pedeset godina. 

PROČITAJTE JOŠ: Hrskavi, ukusni DOMAĆI ČIPS

Postmenopauza je termin koji se odnosi na period od nastanka menopauze pa do kraja života jedne žene. Od tog trenutna, žena nema menstruaciju.

Zbog smanjenog broja hormona, u postmenopauzi žena je izložena određenim bolestima.

Srećom, postoji sasvim prirodan lek koji ublažava simptome menopauze i postmenopauze a to je kurkuma.

PROČITAJTE JOŠ: EVO KAKO DA UŠTEDIMO STRUJU!

Prvo korisno svojstvo kurkume tokom menopauze je povezano sa kardiovaskularnim sistemom. Dobro je poznato da početkom ovog perioda naše srce postaje ranjivo. Žene se po prvi put susreću sa problemom krvnih ugrušaka. Iako postoje odgovarajući lekovi koji sprečavaju formiranje krvnih ugrušaka, ti isti lekovi često znaju da izazovu i niz nuspojava. Kurkuma sprečava trombozu, a pri tome nema neželjenih posledica zbog korišćenja iste.

PROČITAJTE JOŠ: PORADITE NA ODNOSU: Zašto nije dobro da majke budu kao PRIJATELJICE svojim ćerkama?

Fitoesterogeni su biljnog porekla i po svojim efektima podsećaju na estrogene koji proizvodi ljudsko telo. Jedan od prednosti kurkume je da ovaj začin sadrži veliku količinu fitoesterogena.

Žene u menopauzi često osećaju bolove u mišićima, glavobolje i osetljivost na druge delove tela. 

Kurkuma je u stanju da ublaži bol izazvan upalom. Ovaj začin deluje kao prirodni analgetih. Zahvaljujući njoj moći ćete da funkcionišete i to bez lekova. Kurkuma najbolje ublažava bolove kao što su: migrene, grčevi i problemi sa zglobovima.

Čak i one žene koje su vesele naravi, tokom menopauze mogu da iskuse depresiju. Ako primetite da menjate raspoloženje, zapamtite da je kurkuma u stanju da vas razveseli. 

Kod nekih žena, menopauza izaziva ozbiljne promene raspoloženja koje postaju psihički problem. Druge žene, opet, postaju emotivnije i teško se prilagođavaju na novi period u svom životu. 

Ako ste u menopauzi i osetite simptome poput: stresa, stalne želje za plakanjem, osećaj inferiornosti, odmah preuzmite odgovarajuće korake i sprečite depresiju.

Talasi vrućine ili valunzi su nešto sa čim se svaka žena susreće u menopauzi. Tokom iznenadnih napada talasa vrućine, ženi se ubrzava rad srca i ona počinje da se znoji. Kurkuma je izvor velikih količina antiosidanata i fitoesterogena koji se bori protiv valunga.

Žene u menopauzi su podložne infekcijama. Kurkuma ima antimikrobna, antifunglna i antiiflmatorna svojstva. Uz pomoć kurkume svaka žena će sprečiti ili potpuno izlečiti vaginalnu i urinarnu infekciju u menopauzi.

Promene u nivou hormona mogu uticati na razvoj raka dojke u menopauzi. Jedan od lekovitih svojstava kurkume i njenih fitoesterogena je da smanjuju verovatnoću pojave raka dojke.

Efekat kurkume se objašnjava činjenicom da je ona sposobna da spreči reprodukciju ćelije raka. Zato se ljudima koji se bore sa rakom savetuje da redovno konzumiraju kurkumu. Kurkuma će sprečiti i mučninu izazvanu hemioterapijom.

Svako jutro u čaši vode razmutite 1 kašičicu kurkume i popijte je na prazan stomak. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad