25°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Happy BSC

DA LI ODMRZNUTO MESO MOŽETE PONOVO ZAMRZAVATI? Ovo su uslovi pod kojima jedino SME!

Sigurno ste čuli da meso ne sme da se zamrzava ukoliko smo ga skoro već odmrnzli, ali to i nije u potpunosti tačno. Međutim, niko nema valjan odgovor, već se sve svodi na priče. Ovo je naučna istina.

Meso sme da se odmrzava i zavrzava više puta, a ono što je važno jeste da se odmrzava u frižideru, na temperaturi do 5 stepeni Celzijusa. Posle toga možete ponovo da ga zamrznete. Sve što može da se dogodi jeste da ćelije mesa malo popucaju i da bude vodenastije, ali neće postati otrovno ili tako nešto.

Hrana se zamrzava da bi se proces razmnožavanja bakterija maksimalno usporio, ili običnim jezikom rečeno, da se ne bi pokvarila. Dakle, na temperaturi od -18° C (što je standard za zamrzivače) hrana se kvari toliko sporo da možete godinama da je držite tako. U frižideru, na temperaturi od 2° do 8° C, hrana može da izdrži neko kratko vreme, dok će na sobnoj temperaturi da se pokvari vrlo brzo.

Kad se meso odmrzne, proces razmnožavanja bakterija (kvarenje) se ubrzava, ali kada se ponovo zamrzne, opet se usporava, pa ako niste zamrzli već pokvareno meso, nemate problema.

Često se čuju priče o uvoznom mesu koje je bilo dugo u transportu, odmrzavano i zamrzavano više puta.

Problem s tim je što je moguće da je dugo stajalo odmrznuto, pa je proces kvarenja možda već odmakao pre nego što je ponovo zamrznuto. Ali, i da nije ponovo zamrznuto, bio bi problem što se pokvarilo, tako da ponovno zamrzavanje tu ne igra neku ulogu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar