34°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: informer

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Namirnice bez roka trajanja! (FOTO)

Ovo su namirnice koje nemaju rok trajanja. 

Soja sos

Soja sos je još jedna namirnica za koju ne morate da brinete da će joj isteći rok trajanja. Kad izvučete onu staru flašicu iz frižidera, ne morate je baciti, ona još uvek vredi.

Kukuruzni skrob (gustin)

On definitivno zaslužuje mesto na listi besmrtnih namirnica. Ukoliko ga pravilno skladištite i čuvate na suvom i hladnom mestu možete ga koristiti zaista dugo. Skrob može da se pokvari ukoliko dođe u dodir sa vazduhom. Tada se stvaraju kristali i grudve. To ukazuje da možda više nije dobar za upotrebu.

Pirinač

Čak i ako je kutija već puna prašine, pirinač unutra uvek je jednako dobar kao i kad je kupljen. To važi za sve tipove osim za smeđi pirinač koja je zbog većeg udela ulja skloniji kvarenju. Jedino na šta morate paziti kod skladištenja pirinač je da ga čuvaš od insekata.

Šećer

Slično kao i so, šećer može trajati večno ako se čuva dalje od vlage i izvora topline. Kod šećera nije problem održati ga svežim, nego sprečiti da ne postane tvrd. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedina stvar na koju treba da obratite pažnju, osim vlage jesu i insekti.

Pasulj

Suvi pasulj takođe može da traje zauvek. Ipak, ukoliko stoji nekoliko godina biće vam potrebno više vremena da ga skuvate. Zato pre nego što ga stavite na šporet, potopite ga u vodu. Ukoliko zrna ne nabubre, možda je bolje da ga ipak zamenite novim. On ni tada nije pokvaren, ali neće se lako skuvati i samim tim će izgubiti na ukusu. Ipak, u njemu su i dalje sačuvane sve nutritivne vrednosti.

So

Čisti natrijum hlorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje večno. Da i ne spominjemo, so se često koristi za zaštitu hrane od buđi i bakterija. Ona im pomaže da duže zadrže svežinu i ostanu bezbedne za upotrebu.

Morska ili kamena so se ne može pokvariti, ona zauvek ostaje sveža.

Jabukovo sirće

Belo sirće, balzamiko sirće, sirće od maline, pirinčano vinsko sirće i crveno vinsko sirće takođe nemaju rok trajanja. Zbog svoje kisele prirode, sirće je samoodrživo i ne treba mu hlađenje. Zbog toga možete koristiti i sirće koje će vam pomoći da se ostala hrana ne pokvari.

Možete kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti jer može da traje večno. Osim što ga možete koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

Med

Med se često naziva "božjim lekom" i ima brojne zdravstvene korisiti. Med ima neograničen rok trajanja, a premda može promeniti boju ili će se kristalizovati, i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizuje, jednostavno stavite otvorenu teglu u toplu vodu i mešajte ga dok se kristali ne rastope.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar