12°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: telegraf.rs

DANAS JE SVETSKI DAN PČELA: Njihov proizvod-MED svi obožavamo, a evo koliko meda dnevno je zapravo dozvoljeno!

Kao i svaka hrana, prekomerno uzimanje meda ima svoje posledice, posebno u društvu koje zloupotrebljava konzumaciju šećera.

Svakog 20. maja obeležava se Svetski dan pčela, koje svojom aktivnošću održavaju stabilnost različitih ekosistema. Iako postoji mnogo različitih vrsta pčela, posebno su nam  važne medonosne pčele i njihov osnovni proizvod. Med je slatka hrana koju prave pčele koristeći nektar iz cveća i jedna je od najčistijih i najprirodnijih namirnica sa najvećim uticajem na naše zdravlje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ovaj cvet ima moćna dejstva! Iznenadićete se kada saznate šta sve leči! (RECEPT)

Za proizvodnju jednog kilograma meda pčela mora da poseti oko 10 miliona cvetova i da obavi oko 120 hiljada letova.

Sve više studija dokazuje višestruke zdravstvene prednosti meda, a ovo su samo neke od prednosti svakodnevnog konzumiranja: kontrolisanje nivoa holesterola, jačanje srca, poboljšanje pamćenja, poboljšanje sna, smirivanje nerava, činjenica da je dobar izvor antioksidanata i da pomaže u problemima sa varenjem, kao i da smiruje kašalj i bol u grlu i još mnogo toga.

Preporučljivo je uzimanje meda na svestan i odgovoran način. Kao i svaka hrana, prekomerno uzimanje meda ima svoje posledice, posebno u društvu koje zloupotrebljava konzumaciju šećera. Med je prirodni zaslađivač, ali to ne znači da ga možemo konzumirati neograničeno.

Preporuka za zdravu osobu, bez problema sa težinom i koja svoju ishranu ne bazira na prekomernoj konzumaciji šećera bila bi da uzima maksimalno jednu malu kašiku meda dnevno. Ovo je otprilike 10 do 12 grama meda.

Jasno je da će sve zavisiti od vrste ishrane svake osobe i količine šećera koji se dnevno uzima. Drugi faktor koji takođe utiče na preporučenu dnevnu količinu meda je fizička sposobnost osobe i metabolizam svake osobe.

Kašičica meda sadrži:

  • 64 kcal
  • 8,6 grama fruktoze
  • 17,3 grama ugljenih hidrata
  • 0,06 grama proteina

Med je bogat  raznim mineralima kao što su: kalcijum, gvožđe, kalijum, natrijum, magnezijum, cink, bakar, fosfor, fluor i selen. Sadrži male količine vitamina (vitamin C, folna kiselina, vitamini B) kao i antioksidante ili polifenole.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar