10°C

Beograd

POBEDITE MAMURLUK: Ovo su namirnice i aktivnosti koje će vas brzo povratiti!

Iako je najbolji način da izbegnete mamurluk taj da uopšte ne pijete, s obzirom na to da se bliže praznici, otkrivamo vam pet prirodnih načina kako da se brzo otarasite mamurluka. Seks je na prvom mestu i najviše prija, ali u nedostatku istog dobro će vam doći rasol, voćni sokovi, đumbir i fizička aktivnost.

Alkohol je diuretik, zbog kog se gubi određena količina tečnosti, a to izaziva mamurluk. Glavobolja se javlja kada vaše telo pokušava da nadoknadi tečnost sužavanjem krvnih sudova, što ograničava dotok kiseonika u mozak. Mozak to pokušava da kompenzuje proširenjem krvnih sudova, što izaziva oticanje.

VOĆNI SOKOVI

robajte sa voćnim sokovima koji će uneti šećer u organizam, ali i zameniti neke od izgubljenih elektrolita i vitamina. Jabuka i borovnica su bolje od pomorandže, jer su malo manje kisele i bolje će prijati osetljivom stomaku.

SEKS

Seks je rešenje mnogih problema i mnogi sa kojima smo razgovarali na temu leka protiv mamurluka su ubeđeni da im seks pomaže. Ovo je verovatno i istina: seks je nešto u čemu uživamo i osećamo se sjajno posle njega, to ne znači da ćemo se osloboditi mamurluka, ali će nam svakako pomoći da se osećamo bolje taj dan. A to je svakako svrha ovih recepata.

RASOL

U narodu čuveni lek protiv mamurluka sadrži obilje vitamina i minerala koji se nalaze u kupusu, zbog čega se radi bržeg delovanja preporučuje puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima.

ĐUMBIR

Pored toga što je odličan oksidans, đumbir pomaže i kod mučnine tako što smiruje želudac. Naseckajte malo đumbira u vaš obrok ili stavite malo đumbira u čaj i osećate se nemerljivo bolje. Nakon preteranog opijanja, šećer u krvi drastičnio opadne i izazove sve one neprijatne simptome mamurluka.

FIZIČKA AKTIVNOST

Trčanje ili bilo koja druga intenzivnija fizička aktivnost takođe bi moglo da pomogne, koliko god vam u mamurnom stanju bila mrska pomisao na to. Vežbanje ubrzava metabolizam, odnosno protok krvi, što znači da će se toksini brže osloboditi iz tkiva u organizmu, kaže Kris Alford, profesor fiziologije na Univerzitetu Zapadne Engleske i stručnjak za mamurluk.

Izvor:zena.blic.rs
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar