10°C

Beograd

NAŠ DANAŠNJI PREDLOG: Ovaj ručak će vas oduševiti a nećete dobiti ni gram na kilaži!

Možete da jedete sve što poželite, a ako je baš kaloričan obrok, jednostavno – smanjite porciju.

Toliko je kombinacija koje ne goje da biste se zaprepastili. Da bismo mogli da napravimo poređenje treba da znate da, recimo, jedna klasična musaka, puna tepsija sa sobom nosi više od 3500 kalorija. Sličnu kalorijsku vrednost ima i jedna velika pica.

I to nisu strašne brojke. Sada kada znate, dovoljno je sami sebi da odredite veličinu porcije. Ako znate da tokom dana, čitavog dana treba da unesete oko 2000 kalorija, a da idealan doručak treba da ima od 200 do 400 kalorija, znate da za ručak smete malo da se opustite. Dajemo vam predloge sa svim izračunatim kalorijskim vrednostima. Uglavnom je reč o obrocima za više osobe, ali i o hrani koju možete da kuvate danas i recimo nosite dva dana na posao. Kada budete videli koje smo vam đakonije pripremile, koje po porciji imaju malu kalorijsku vrednost, shvatićete da je brojanje kalorija savršena stvar za kontrolu težine. Uživajte u gurmanlucima i mršavite!

Musaka od povrća

Za 2 osobe potrebno je: 500 g krompira 435 kcal, veći patlidžan 32 kcal, 2 manje tikvice 30 kcal,3 paradajza 57 kcal, maslinovo ulje 135 kcal, suvi biljni začin – so – ruzmarin.

Ukupno: 689 kcal

Po osobi: 345 kcal

Priprema: Povrće isecite na kolutove i propržite ga s obe strane na gril tiganju. Poređajte povrće u pleh, naizmenično slažući krompir, patlidžan, tikvice i paradajz. Prelijte maslinovim uljem, seckanim bosiljkom i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.

Paprike sa plavim patlidžanom

Za četiri osobe potrebno je: 1 kg paprika 280 kcal, 2 srednja patlidžana 130 kcal, 4 paradajza 114 kcal, 200 g. luka 84 kcal, 2 čena belog luka 38 kcal, 1 dl ulja 900 kcal, 2 dl paradajz soka 48, soli po ukusu.

Ukupno: 1594 kcal

Po osobi: 399 kcal

Priprema: U pleh sipajte naseckani crni luk, paprika, plavi patlidžan, paradajz, beli luk, peršun i celer. Prelijte sa uljem i sokom od paradajza. Promešajte da se povrće izmeša. Pokrijte alu-folijom. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Povremeno promešajte. Posle 30 minuta skinite foliju i dopecite još 15 minuta. Izvanredno je kao toplo, ali I kao hladna salata.

Pečene paprike punjene sirom i šunkom

Za tri osobe potrebno je: 6 paprika 280 kcal, 200 g sira 616 kcal, 1 dl pavlake 192 kcal, 150 g šunke 411 kcal, 1 supena kašika maslinovog ulja 135 kcal, peršun, list soli i bibera po ukusu

Ukupno: 1634 kcal

Po osobi: 530 kcal

Priprema: Paprike ispecite u rerni na pek papriru. Ostavite pokrivene da se ohlade. Oljuštite i ostavite da se ocede. Izdrobite sir, dodajte seckanu šunku i pavlaku. Promešajte i dodajte seckani peršun list, soli i bibera po ukusu. Papriku isecite po jednoj strani, očistite od semenki pa stavite po kašiku fila i savijte kao fišek. Malo posolite i prelijte maslinovim uljem da se ne osuše. Pospite peršunom.

Šnicle od ćuretine i plavog patlidžana

Za 4 osobe: 1 plavi patlidžan 32 kcal, 4 ćureće šnicle (oko 150 g) 215 kcal, 2 kašičice ajvara 40 kcal, 100 g fete 370 kcal, pola krastavca 14 kcal, 300 g punomasnog jogurta 186 kcal, So – 4 kašike ulja 540 kcal, beli biber 7 kcal, 1 čen belog luka 11 kcal, malo šećera 10 kcal.

Ukupno za 4 osobe: 1425 kcal

Ukupno po osobi: 356 kcal

Priprema: Plavi patlidžan isecite po dužini na 4 kriške. Svaku krišku posolite sa obe strane i ostavite da odstoji. U velikom teflonskom tiganju zagrejte dve kašike ulja. Patlidžan osušite papirnom salvetom, pa ga ispržite na zagrejanom ulju sa obe strane. Izvadite i ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu. Šnicle izlupajte, posolite i pobiberite, pa ih premažite ajvarom. Fetu isecite na kriške rasporedite preko šnicli. Svaku šniclu preklopite i pričvrstite čačkalicama. U dubljem sudu zagrejte 2 kašike ulja i na njemu ispržite meso, oko 5 minuta sa svake strane. Napravite salatu od jogurta, belog luka, šećera I krastavaca.

Pečena piletina sa paradajzom i maslinama

Sastojci za 4 osobe: 1 limun – 14 kcal, 2 paradajza – 29 kcal, 1 glavica luka – 18 kcal, malo karanfilića -2 kcal, nekoliko maslina – 78 kcal, 2 kašike maslinovog ulja – 269 kcal, Kg piletine, bez kože, isečen na 8 komada- 1350 kcal kašičica soli i malo bibera -4 kcal pola šolje belog vina – 85 kcal.

Ukupno: 1845 kcal

Po osobi: 461 kcal

Priprema:Očistite koru od limuna. U tiganj u kome ćete peći, iseckajte paradajz, beli luk, masline, izrendajte koru limuna i stavite 1 kašiku ulja. Preko toga stavite piletinu i pospite još jednom kašikom ulja. Pecite do 40 minuta, dok piletina ne bude skroz pečena. Kada se ispeče, iscedite limun i prelite belim vinom.

Izvor: telegraf.rs/pronadjimeru.com
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar