0°C

Beograd

JEDITE BELI LUK BEZ STRAHA: Ove namirnice ubiće vaš neprijatan zadah!

Otkriveno je da se miris belog luka oseća iz raznih delova tela, a ne samo iz usta, pa tako i nesvareni komadići iz želuca ispuštaju neugodan miris.

Lošeg zadaha, za koji možemo da zahvalimo pojedinim namirnicama poput belog luka, užasno se teško rešavamo, posebno zato što može da se zadrži i 24 sata posle konzumacije.

Međutim, ne brinite, rešenja ima!

Grickanje sirove jabuke, salate ili listova nane značajno smanjuje nivo sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu Ohajo. Konkretno, određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima nane reaguju tako da neutrališu miris belog luka.

Takođe, otkriveno je da se miris belog luka oseća iz raznih delova tela, a ne samo iz usta, pa tako i nesvareni komadići iz želuca ispuštaju neugodan miris. Stoga nije čudno da pranje zuba ne pomaže uvek.

Jabuka deluje poput prirodnog dezodoransa na neugodan zadah izazvan sulfidima u belom luku i zato je delotvornija od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha, je isti onaj koji uzrokuje tamnjenje kod voća i povrća.

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim jedinjenjima, aromatičnim hemijskim jedinjenjima koji reaguju sa jedinjenjima u belom luku.

Izvor: jutarnji.hr/telegraf.rs
Foto: 24sata

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar