26°C

Beograd

POSNE IDEJE ZA VELIKI PETAK: Neka na vašoj trpezi budu OVA JELA!

Pravoslavni hrišćani sutra obeležavaju Veliki petak, dan kada je, po verovanju, umro Isus Hristos, raspet na krstu na Golgoti. Veliki petak se u hrišćanstvu smatra najtužnijim danom, a vernici poste.

Mi vam predlažemo da za ručak pripremite ove specijalitete:

POSNA ČORBA

  • 400g krompira sečenog na sitnije kockice
  • 400g sitno iseckanog paradajza
  • 150g sitno iseckanog kelja
  • 1 sitnije iseckan praziluk
  • 1 štapić sitnije iseckanog celera
  • 150g sitnije isečenih pečuraka
  • 1.5 l bujona od povrća ili vode
  • so, biber, origano

U dublju šerpu staviti povrće i naliti bujonom ili sipati vodu i staviti posnu kocku za supu od povrća. Pustiti da provri i potom smanjiti temperaturu i kuvati oko 20 minuta. Na kraju posoliti, pobiberiti, dodati origano i poslužiti toplo.

SKUŠA SA KROMPIROM U RERNI

  • 1.5 kg skuše ili bilo koje ribe
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja belog vina
  • 1 veza peršuna
  • 4 čena belog luka
  • 1 kg krompira
  • 1 kašika mešavine začina
  • so i biber
  • 1 limun

Ribu očistiti – odstraniti glavu i rep oljuštiti, oprati, dobro posoliti i nakapati limun. U sredinu staviti grančice peršuna, pola čena belog luka, posoliti, pobiberiti i posuti mešavinu začina i opet stisnuti i tako za svaki komad, a onda uvaljati u brašno.

Na zagrejanom ulju malo propržiti sa obe strane i tako posložiti u pleh, između komada ribe posložiti krupno nasečen krompir, začiniti ga i posle 15 minuta dodati šolju belog vina. Nastaviti sa pečenjem oko 45 minuta – u zavisnosti od toga koliko volite da je pečena riba.

POSNA MAK TORTA

  • 3 čaše brašna (čaša od 200ml)
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 200gr maka u zrnu

ZA FIL:

  • 2 čaša vode
  • 400gr šečera
  • 200gr crne čokolade
  • 300gr mlevenih oraha
  • 1/2 margarina
  • 1 puding od čokolade
  • 3 vanil šećera

U odgovarajućoj posudi mikserom umutiti šećer, kiselu vodu i ulje. Dodati brašno i prašak za pecivo, umutiti masu i dodati mak. Masu podeliti u dva duboka tanjira da bi korice bile jednake. Koru peći na 200°C u plehu ili tepsiji postavljenim papirom za pečenje.

Na tihoj vatri rastopiti 400g šećera u čaši vode od 200ml. U drugoj posudi razmutiti kesicu pudinga od čokolade sa čašom vode od 200ml i to sve sjediniti sa prethodnom masom i staviti da se kuva.

Kada se puding skuvao dodati 200gr crne čokolade, 300gr mlevenih oraha, 1/2 margarina i 3 vanil šećera, pa sjediniti dobro masu. Kad se fil prohladi filovati kore.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay, Twitter/artcafe1

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar