0°C

Beograd

SAVETUJEMO: Kako da prevaziđete prvu bračnu krizu?

Tako da, treba joj se suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima i svom snagom koju imamo. Oboje. Uvek oboje. Prevazilaženje prve bračne krize ili među partnerima koji još uvek nisu sklopili brak, tiče se oboje, ukoliko im je oboma stalo da održe vezu u kojoj su.

Na koji način prevazići problem u ljubavnom odnosu

Nećemo negirati da kriza koja se javi u odnosu plaši, a posebno kada nam je to prvi put da naša veza ne ide željenim tokom. Par koji se nedavno venčao, ulazi u novu etapu svog života sa velikim nadanjima i entuzijazmom, ali vremenom entuzijazam opada, što je prirodno, jednako kao i želja i vera u uspešan brak. Bez obzira na to, kriza ne mora nužno da bude sinonim za raskid, posebno ako su oba partnera spremna da ulože sav neophodni napor kako bi se ista prevazišla uspešno.

Iz tog razloga, neophodno je da u braku postoje određene zdrave navike koje odlikuju srećne parove, poput, recimo, komunikacije, poštovanja i poverenja. Razgovor je neophodan i nezaobilazan aspekt svake uspešne veze, a to posebno dolazi do izražaja kada nastupe prvi problemi. Nema tog problema koji razgovorom ne može biti rešen, pod uslovom da i dalje postoji ljubav među supružnicima i velika želja da se osoba, koja je pored vas, sačuva. Ma koliko da se čini nebitnim, nijedan problem ne treba gurati pod tepih, nadajući se da će on ispariti sam od sebe. Neće. Naprotiv, kada potiskujete negativna osećanja, ona će kad tad isplivati na površinu i to u najgorem mogućem trenutku i u svom najgorem obliku. Drugim rečima, potisnuti bes će se uvećati potiskivanjem, a onda već može biti kasno za sve. O problemima se razgovara, iznova i iznova, sve dok ne prestanu da budu problemi.

Logično, ne može se imati zdrava komunikacija, ukoliko u vezi nema poštovanja. Ukoliko se suprotstavljate problemima tako što kritikujete jedno drugo i prebacujete krivicu s jedne na drugu stranu, međusobno se vređate, ništa od pronalaženja rešenja. Da li ste spremni da polemišete poštujući jedno drugo? Samokritičnost je dobrodošla kada se radi o problemima u braku. Pre nego što uperite prstom u partnera, zapitajte se da li ste i vi sami negde pogrešili i gde. Saslušajte pažljivo partnera i razmislite o onome što vam govori.

Aspekt poverenja ne može se ostaviti po strani. Nezavisno od motiva iz kojih je kriza nastala, ukoliko nemate poverenje u partnera ili ako vaš partner nema poverenje u vas ili ako, pak, ne verujete da vaša veza ima budućnost, onda se kriza pretvara u tačku odakle se vaš odnos pretvara u toksičan odnos, nezdrav za oboje, i čiji kraj počinje upravo od ovog momenta pa sve dok ne potpišete papire za razvod. Jednom izgubljeno poverenje, gotovo da je nemoguće povratiti. Ono se gradi i nadograđuje svaki dan, a gubi se samo jednim nepromišljenim postupkom. Zato vodite računa o svojim delima. Ukoliko vam je zaista stalo do braka, ne dovodite svog partnera do tačke gde će početi da sumnja u vas i vaše namere. Odatle, najčešće, nema povratka.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar