-4°C

Beograd

PAZITE ŠTA PRIČATE: Ni u ludilu ne izgovarajte OVO dok se svađate sa partnerom!

Svađe u vezi su normalna stvar, ali dok neke donose olakšanje i rešenje problema, posle nekih smo uznemireni, ljuti, očajni... Psiholozi kažu da nikad nije problem sama činjenica da se svađate sa partnerom, već samo način na koji izražavate svoje neslaganje može biti problematičan.

Jako je važno da, bez obzira na to koliko ste u trenutku dok se raspravljate ljuti na partnera, nikad ne kažete neke stvari posle kojih više "nema nazad". Birajte reči. I naročito vodite računa da nikad, baš nikad ne kažete ništa što stvarno ne mislite.

Trebalo bi da znate da neke otrovne primedbe nikad ne mogu sasvim da se zaborave, i nastaviće da izjedaju osobu kojoj su upućene iznutra, povređujući je iznova, svaki put kad ih se priseti.

Prevaziđi to

Kad se osoba koju volite žali zbog nečega što ste rekli ili uradili, a vi kažete posprdno/prezrivim tonom nešto kao "prevaziđi to", ili "odrasti više", to pokazuje da nemate nimalo poštovanja niti razumevanja za osećanja nekoga koga (navodno) volite.

Ti uvek ili ti nikad

"Ti uvek...", "Ti nikad...", pa onda druga strana uzvrati sa "Ja uvek...", dok rasprava ne postane potpuno besmislena.

Odbrambeni mehanizmi su prirodna reakcija, ali takvo "gađanje" argumentima i prebacivanje krivice na drugog partnera neće doneti rešenje. U većini ovakvih situacija zapravo se svađate manje-više sami sa sobom, a ne sa partnerom. Morate biti samouvereni i iskreni i stajati iza onoga što govorite, pre nego što uopšte započnete raspravu trebalo bi da budete sigurni u svoje stavove i spremni na kompromise.

Umukni

Vaš partner ima prava da izrazi svoje mišljenje, baš kao i vi. Ili, posmatrajte to ovako: da li biste prijateljici rekli da umukne? Šefu? Roditeljima? Verovatno ne. Birajte reči onda i kad je u pitanju osoba koju volite.

Nije te briga za mene

Bilo koja vrsta sličnih optužujućih izjava ne doprinosi konstruktivnoj svađi. Ne slažete se oko nečega, OK. Posvađali ste se? I to je OK. Ali, imajte u vidu da je "s druge strane" neko ko vas voli, inače ta osoba ne bi ni bila tu, zar ne?

Birajte reči, uvek. Ako iz svake vaše rečenice izgovorene u svađi izbija prezir prema partneru, kraj se nazire, ali to možda i nije tako loše. Zato što kad jednom dođete do "Nema svrhe da nastavljamo razgovor pošto me nije briga šta ti misiš" obično nema više nazad.

Mondo
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar