26°C

Beograd

Photo: Freepik

Izvor: Men’s Health

POPRAVITE STVARI: Ako vam se OVO desi ne paničite!

Naučnici su u dva klinička ispitivanja ubrizgavali lek u penis muškaraca koji imaju problema sa Pejronijevom  bolesti  sa nadom da će omekšati tkivo s ožiljcima i smanjiti zakrivljenost penisa.

O OVOME SE PRIČA

"DAJTE MI JEDAN LOKAL I VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEM": Ispovest PRETUČENOG Dragana (44) iz Bora! (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

PORAZ ĐOKOVIĆA: Nadal osvojio titulu u Rimu!

KORONA PRESEK: Novozaraženih ispod 600

Posle godinu dana lečenja 67 odsto muškaraca osetili su poboljšanje. U stvari, kod prvog pokušaja ugao krivljenja penisa kod muškaraca koji su primili terapiju ispravio se za oko 17 stepeni. Međutim ovaj lek trenutno čeka na dozvolu.

KOLIKO JE OVA BOLEST ČESTA
“Pejronijeva bolest pogađa 8-10 posto muškaraca oko četrdesete godine, mada su rane pedesete najčešće životno doba kada se ona pojavljuje”, kaže Kulej Karson, naučnik koji je učestovovao u ovim istraživanjima i profesor urologije na Univerzitetu u Severnoj Karolini.
“Često se srećem sa pacijentima koji pomišljaju da imaju neki tip kancera, a ustvari to je samo nedijagnostikovan slučaj Pejronijeve bolesti” kaže doktor Karson.
Takođe, između 60 i 120 hiljada muškaraca ima dijagnostikovanu ovu bolest svake godine u Americi. Međutim to nije razlog da se zabrineš, evo činjenica koje bi morao da znaš o ovoj bolesti.

ŠTA JE UZROK SAVIJANJA?
“Pejronijeva bolest manifestuje se u vidu ožiljka koji se pojavi na penisu”, kaže doktor Karson. On obično počinje kao lokalna upala, koja kasnije prelazi u stvrdnuti ožiljak koji utiče na fleksibilnost penisa i izaziva njegovo savijanje tokom erekcije.  “Pejronijeva bolest najčešće je uzrokovana povredom nastalom tokom seksa”, kaže doktor Karson. Međutim, zaista mogu biti mnogobrojni razlozi, od vaskularnih poremećaja, različitih tipova povreda nastalih tokom sportskih aktivnosti ili nekih nesreća.

KAKO BOLEST NAPREDUJE?
Jednom kada ožiljak počne da se stvrdnjava, tkivo se formira u zakrivljeni položaj jer taj deo penisa više nije dovoljno elastičan. “Savijenost penisa može biti minimalna,a može biti i gotovo 90 stepeni”, kaže doktor Karson, i dodaje: “Kada se penis savije oko 30 stepeni i više neophodano je lečenje”.

MOŽE LI DA UNIŠTI SEKSUALNI ŽIVOT?
“I te kako! Kada dođe do erekcije javlja se jak bol što seks čini težim i neugodnim i za tebe i za partnerku”, kaže doktor Karson i dodaje: ” Taj bol se, međutim, javlja prvih 4-6 meseci, tako da većina muškaraca nakon tog perioda mogu imati normalan seksualni život. Međutim seks ne donosi više zadovoljstva kao ranije”.
Studija koja je objavljena u magazinu “European Urology” otkrila je, nakon tretiranja injekcijama 25 muškaraca koji imaju ovu bolest, da se veličina plaka smanjila za oko 28 procenata. Međutim, kada su isti naučnici posle dve godine odradili isti tretman na još 30 muškaraca, nije bilo nikakvih promena.
Ukoliko lekari ne nađu ni jedan drugi način lečenja, operacija je poslednja na listi.  “Postoje tri osnovne operacije koje radimo: dve su bazirane na ispravljanju penisa, dok treća podrazumeva implantant penisa” kaže doktor Karson, i dodaje: ” Ali opet, iako je operacija u 75 posto slučajeva uspešna, ipak može doći do problema čija posledica mogu biti problemi kod erekcije ili skraćivanje penisa”.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar