16°C

Beograd

ŽIVITE U ZABLUDI: Evo u kojim situacijama VODA nikako nije dobra za organizam!

Voda je neophodna organizmu i treba piti i do dve litre vode dnevno. Ipak, u određenim situacijama se treba uzdržati od konzumiranja vode jer tako možete izbeći probleme sa varenjem i crevima.

Nemojte piti vodu nakon i u toku obroka!

Vašem telu je potrebno skoro dva sata da svari ono što jedete. Hrana prolazi kroz grlo do stomaka i onda kroz creva pre nego se izbaci iz organizma. U telu postoji tečnost koja pomaže varenju i ako pijete vodu pre jela, ne samo da razređujete tečnost nego i uznemiravate organizam u toku varenja. Zbog toga se ne preporučuje da pijete vodu pre jela. A ako ipak to odlučite da uradite, popijte je pola sata pre nego počnete da jedete.

Ona takođe savetuje da ne pijete vodu u toku jela jer ona otežava crevima i želucu da na normalan način vare ono što ste pojeli.

Previše vode nije dobro za creva!

U istraživanjima se navodi da se ne treba "pretrpavati" vodom nakon jela jer će vas ona "naduvati" te ćete poremetiti normalan proces varenja i brže ćete postati ponovo gladni. Predlaže da sačekate pola sata pre nego popijete vodu posle jela.

Preporuka jeste da podelite dva litra vode na ceo dan i postepeno pijete, tako da se nikad ne prepunite. Previše vode remeti varenje pa se može desiti da višak hrane ostane u organizmu i poremeti nivoe insulina i šećera, a to vodi dijabetesu.

Strbija danas
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar