17°C

Beograd

IZLEČITE PREHLADU LAKO: Za samo 24 sata nestaju svi simptomi koji iritiraju svakako!

Sa hladnijim danima stigle su i dosadne prehlade. Iako najčešće posežemo za tabletama, najbolje je da prvo pokušate sa ovim savetima.

Više tečnosti

Obična voda ili sok ublažiće grebanje u grlu i otpušiće nos. Osim čajeva, preporučuje se i pileća supa, jer nadoknađuje minerale i elektrolite, piše Telegraf.rs.

Ispiranje grla

Rastopite kašičicu soli u čaši mlake vode i isperite grlo, kako biste ga očistili od bakterija i virusa. Osim toga, ublažiće sekret koji tera na kašalj i bolnu upalu.

Lagana gimnastika

Nekoliko lakih vežbica pomoći će imunom sistemu da se izbori s prehladom. Ali, važno je da se organizam ne napreže, a da prilikom fizičke aktivnosti puls ne prelazi sto otkucaja u minutu.

Hranljiva večera

San je lekovit, to je poznato, a namirnice koje unesete pred spavanje mogu da pojačaju pozitivan efekat. Stručnjaci preporučuju meso koje nije masno, ribu, pasulj, integralni pirinač, kao i što više svežeg povrća, jer je bogato antioksidansima.

Vruć tuš pred spavanje

Neposredno pred odlazak u krevet istuširajte se vrućom vodom. To će da opusti mišiće, otkloni drhtavicu, a vrela para će da oslobodi disajne organe.

Oko 95 posto upala grla uzrokuju virusi pa nema svrhe uzimati antibiotike. Virusi uzorkuju i neugodne simptome poput crvenog i otečenog grla. Ako se pojavi žuta sluz ili bele naslage, odnosno tačkice, verovatno se radi o bakterijskog infekciji.

Virus će pogoditi celi respiratorni sistem i dišne puteve, a ne samo grlo. U oba slučaja potrebno je voditi računa o hidrataciji tela i izbegavati ispijanje alkoholnih pića, ali i kafe koja uzorkuje dehidraciju.

Izvor: .espreso.rs
Foto: Twitter/MePinkm

Ako imate glavobolju ili temperaturu nemojte uzimati ibuprofen. To je jedna o češćih grešaka. Paracetamol je blaži za želudac od aspirina, a postoje dokazi da ibuprofen usporava reakciju imunološkog sistema.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar