5°C

Beograd

Da biste ih zaštitili, morate ih bolje upoznati: Ovo su zanimljive činjenice o kostima koje niste mogli ni pretpostaviti!

Obično naše kosti uzimamo zdravo za gotovo sve dok ne doživimo povredu, prelom ili kada postaju krhke usled starosti. Da bismo to sprečili, moramo ih bolje upoznati, kao i način na koji možemo da ih zaštitimo.

U nastavku saznajte nekoliko zanimljivih činjenica o kostima koje će promeniti vaše postojeće stavove o njima:

1. Kosti su žive.

Kada posmatramo skeletne kosti izvan tela, izgledaju suve i teške, ali kosti u našem telu su žive, tj. sačinjene su od živog tkiva. Tokom života, kosti u našem telu stalno rastu i regenerišu se pomoću ćelija koštanog tkiva- osteoblasta. Ove ćelije stalno potpomažu novi rast kostiju tokom adolescencije, dok koštane ćelije zvane osteoklasti razlažu koštano tkivo. Ovaj konstantni ciklus stvaranja i razlaganja kostiju predstavlja, u stvari, proces njihovog remodeliranja.

2. Deca imaju više kostiju nego odrasli.

Odrasli imaju 206 kostiju u telu, ali beba na rođenju ima 300 kostiju sa hrskavicom. Tokom rasta deteta, mekane i fleksibilne hrskavice se spajaju, i zajedno formiraju veće kosti kroz proces koji se zove okoštavanje. Time se smanjuje ukupan broj kostiju kod odraslih osoba. Do 25. godine života proces rasta kostiju je završen i vaše kosti dostižu veličinu kolike će biti tokom čitavog života.

3. Femur je najveća kost ljudskog tela.

Femur je duga kost koja se proteže od kuka do kolena. To je najjača kost u ljudskom telu i može se odupreti silama do 8 do 11 kilo njutna. Femur sadrži i crvenu i žutu koštanu srž duž cele kosti.

4. Uzengija je najmanja kost u ljudskom telu.

Slušna kost zvana uzengija, je najmanja kost u ljudskom telu i jedna od 3 kosti koje čine srednje uho, dimenzije 2-3 milimetra. Oblika slova "u", ova najdublje pozicionirana kost prenosi zvučne vibracije kako bi ih mozak obradio.

5. Ruke imaju najviše kostiju u telu.

Ruke sadrže više od 27 kostiju, a zajedno nožnim kostima čine više od polovine kostiju u ljudskom telu. Kosti prstiju se sastoje od po tri kosti, zvane falange, izuzev palca koje ima samo dve falange, tj. kosti. Pet metakarpalnih kostiju čine dlan. Zglobovi ruke su sastavljeni od osam karpalnih kostiju, koje su u obliku kugle raspoređene u nepravilnim redovima. Njih na zajedno na okupu drže ligamenti.

6. Hioidna kost je jedina kost koja nije povezana sa bilo kojom drugom kosti u telu.

Ova kost oblika potkovice smeštena je između brade i tiroidne hrskavice. To je jedina kost u ljudskom telu koja nije povezana sa nekom drugom kosti. U funkciji je govornog aparata i zajedno sa jezikom pomaže u stvaranju govora.

7. Kosti malog prsta su najosetljivije u našem telu.

Kosti malog prsta su vrlo krhke i sklone prelomu. Većina ljudi povredi ovaj prst tokom života. Četiri prsta sadrže tri kosti ili falange, distalnu, srednju i proksimalnu, dok veliki prst sadrži samo dve, bez srednje falange.

8. Osteoporoza je najčešća koštana bolest.

Osteoporoza je najčešća bolest kostiju koju karakteriše osipanje koštane mase i strukture kostiju. Osteoporoza se mogu dijagnostikovati jednostavnim testom mineralne gustine kostiju (DEXA) i tretirati promenom načina života. Kada kosti izgube esencijalne minerale, kao što je kalcijum, što dovodi da struktura u kostima u obliku mrežice postane tanka, krhka i lako dolazi do preloma.

Prirodan preparat K2D3 sadrži optimalne doze vitamina K2 i vitamina D3 koji deluju sinergijski na zdravlje koštano-zglobnog sistema: kosti čine zdravim i jakim, a zglobovima vraćaju pokretljivost.

Redovna primena preparata K2D3 pomaže u sprečavanju osteopeniije i osteoporoze, i odličan je kao dodatak lekovima za osteoporozu.

K2D3 čini kosti jačim i otpornijim na prelome, sprečava nastanak i ubrzava zarastanje preloma.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar