15°C

Beograd

TRUDNI STE, A PATITE OD ALERGIJA? Evo koje mere možete preduzeti!

Ovo nije egzotična zver, već naša svakodnevna stvarnost sa kojom se mnogi roditelji moraju suočiti i prilagoditi joj se. Ali jedna stvar je kada zdrava osoba pati od alergija, a sasvim druga kada je u pitanju trudnica. U XXI veku, alergije nisu kontraindikacija za trudnoću, a postoji i niz preventivnih mera koje stručnjaci preporučuju u fazi planiranja trudnoće.

Ako trudnica zna da ima alergiju, i obavesti svog doktora, onda će je ginekolog svakako uputiti na konsultacije sa alergologom. Stručnjak će propisati testove za alergije, koji će pokazati na koji proizvod ili biljku je žena alergična, a zatim će se dati preporuke o neophodnim proizvodima koje je najbolje izbegavati.

Postoji i niz preventivnih mera koje trudnicama mogu da olakšaju život. To je prvenstveno dijeta: izbegavati jake alergene kao što su mleko, jaja, orašasti plodovi, čokolada, crvene bobice, agrumi, med, riba i morski plodovi, kao i slane, a začinjene i dimljene namirnice treba isključiti iz ishrane. Meso treba koristiti samo u kuvanom ili pečenom obliku, uključujući žitarice i zelje u ishrani. Kada se vraćate kući iz šetnje, pokušajte se skinuti u hodniku, a zatim istuširati tako da se alergeni, koje donesete sa ulice u obliku mikročestica koji ostaju na vašoj odeći i koži, ne šire po sobi.

Ako uprkos svim preduzetim merama, trudnici nije lakše, onda nakon konsultacija sa lekarom možete početi da koristite lokalne preparate. To su razne masti, sprejevi i gelovi. U drugom i trećem trimestru već je moguće uzimati antihistaminike. Međutim, neophodno je koristiti određene lekove pod strogom kontrolom specijaliste, jer niko ne može garantovati odsustvo nuspojava.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar