-3°C

Beograd

NISI SVESNA DA GREŠIŠ: Kako ovog leta da NE dobiješ URINARNU INFEKCIJU!

Toplota, vlaga i sunce negativno utiču na nežnu kožu i sluznicu intimnog područja i upravo zato mokri kupaći kostimi, bose noge i slične stvari doprinose mokraćnim infekcijama.

Budući da gljivice i bakterije najbolje rastu na toplim i vlažnim mjestima, tvoj kupaći kostim idealno je mesto za njihov razvoj. Koliko god to grozno zvučalo, činjenica je da često ostajemo u mokrom kupaćem ili vlažnoj odeći u kojoj smo vežbali, a da pritom nismo svesne mogućih posledica.

Znakovi bakterijske infekcije

Kad smo u vodi, materijal od kojeg je kupaći kostim napravljen apsorbuje razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u moru i bazenima. Jednom kad izađeš iz vode, te čestice ostaju na području gde se nalaze tvoji intimni delovi. Upravo te bakterije mogu poremetiti ravnotežu dobrih bakterija koje su inače prisutne u vagini ili se pak nastaniti u mokraćnom kanalu. To može dovesti do upala, uključujući bakterijsku vaginozu i infekcije mokraćnog sastava poput cistitisa, odnosno upale mokraćnog mehura.

Bakterijska vaginoza je upala materice koju karakteriše narušena vaginalna flora . Otprilike 50-75 posto žena s bakterijskom vaginozom nema simptome upale materice, a ukoliko su simptomi prisutni, radi se najčešće o promenama u vaginalnom sekretu koje uključuju neugodan miris ili sivkasto obojenje i svrab, oticanje ili bol.

Dok simptomi upale mokraćnog mehura, odnosno cistitisa, uključuju snažnu i učestalu potrebu za mokrenjem, peckanje tokom mokrenja, bol u karlici i zamućen urin. Otprilike 50% žena suočiće se u životu barem jednom s cistitisom, a njegov najčešći uzročnik je bakterija Escherichia coli. Ova bakterija normalno obitava u našim crevima, no prelaskom u mokraćni sistem može stvarati probleme.

Znakovi gljivične infekcije

Tokom života puno se žena susrelo s vaginalnim gljivičnim infekcijama. Njihov glavni znak je neugodan svrab uz pojavu pojačanog belog sirastog sekreta, a mogu biti prisutne vaginalna otečenost i bol.

Budući da kvasac uspeva u toplom i vlažnom okruženju, upravo je donji deo kupaćih kostima idealno stanište za razvoj gljivica kod žena, naročito kod onih koje češće obolevaju od gljivičnih infekcija. Žene koje boluju od dijabetesa, ili su na određenim lekovima koji potiskuju imunološki sastav, sklonije su ovakvim oboljenjima.

Šta možete da uradite?

U slučajevima kad nisi sigurna o čemu je tačno reč ili su simptomi bolni i intenzivni, svakako potraži savet lekara kako ne bi lečila nešto što zapravo nemaš jer će time tvoje telo postati otpornije na primenu tog leka u budućnosti.

U slučaju bakterijske vaginoze, takođe kod primene antibiotika u lečenju upala ne zaboravi na dobre bakterije, laktobacile. Kod upala mokraćne bešike, po potrebi uz antibiotike, možeš uzimati i kombinaciju dobrih bakterije s ekstraktom brusnice. Ipak, kako bi smanjila mogućnost pojave vaginalnih i mokraćnih upala, sledi ove savete:

Ne nosi mokar kupaći kostim

Nakon izlaska iz vode potraži najbliži tuš kako bi isprala mikroorganizme koji su se nakupili u određenim delovima tvog kupaćeg. Nakon toga bilo bi poželjno da se presvučeš u suvu odeću. Isto važi i za vežbanje. Umesto šetnje u znojavoj odeći nakon treninga, skokni pod tuš i obuci suvu odeću.

Pazi na sredstva za intimno pranje

Antibakterijski sapuni i ženski sprejevi mogu sadržati hemikalije koje će poremetiti vaginalnu ph vrednost i narušiti vaginalnu floru. Zato se preporučuje korištenje što blažih intimnih sapuna bez boja i koji ne sadrže mirise i konzervanse, te su odgovarajućeg ph od 3,8 do 4,5.

Smanji unos šećera

Ishrana bogata šećerom može biti povezana s učestalom pojavom gljivičnih infekcija kaže doktor Rezi i dodaje da je leti najbolje zameniti hranu i pića koja sadrže šećer, poput gaziranog soka i sladoleda, zdravijim poslasticama kao što su nezaslađeni ledeni čaj i sveža voćna salata.

Ubaci jogurt u jelovnik

S jogurtima treba da budeš oprezna jer su neki od njih prepuni šećera i dodatnih kalorija. Zato imaj na umu da su najbolji jogurti oni koji imaju žive kulture bakterija mlečne kiseline i ne sadrže dodatne šećere. Konzumacija jogurta s njegovim prirodnim kulturama pomaže u poboljšanju zdravlja gastro-intestinalnog trakta, čime se sistem za probavu jača i postaje otporniji na infekcije koje mu prete.

Ne hodaj bosa

Leti retko nosimo čarape i zato je naše skakutanje po hladnim pločicama potencijalno opasno jer može dovesti do upale bešike. Slična stvar događa se i na letovanju kad odmaramo na hladnom kamenju umesto da pre toga na njega stavimo peškir. Iako je reč o sitnicama, bolje je ove situacije izbeći nego provesti leto u mukama.

Srbija danas
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar