-3°C

Beograd

ISHRANOM PROTIV MIGRENE: Ukoliko vas muči uporna glavobolja, evo kako da je se otarasite!

Osim uzimanja lekova na recept, vredi provesti neko vreme razmišljajući o uzrocima ovog fenomena. Ponekad nam uvođenje jedne promene može doneti puno olakšanje.

Veliki nagoveštaj u ovom pitanju obezbeđen je naučnim istraživanjima.

Migrena - koji su razlozi?

Migrena pogađa oko 15% ljudi. Žene trpe dvostruko više nego muškarci. Često su praćene mučninom, povraćanjem, osetljivošću na svetlost i zvuk, pa čak i anksioznošću, gubitkom osećaja u nekim delovima tela i peckanjem u rukama i nogama.

Kako ublažiti ove simptome?

Naučna istraživanja su potvrdila da suplementacija vitamina B12 i B6 i folne kiseline može doprineti ne samo smanjenju boli tokom napada migrene, već i značajno smanjiti njihovu količinu.

Studija je obuhvatila 52 osobe koje redovno imaju migrene. Pokazalo se da su oni koji su dobijali dodatak vitamina B primetili smanjenje intenziteta bola za čak pola. U slučaju ljudi koji su dobili placebo umesto vitamina (bez njihovog znanja), nije bilo poboljšanja. Stoga, ako smo pogođeni problemom migrene, vredi početi da dopunjavamo ishranu vitaminom B ili unosimo u ishranu više proizvoda, uključujući, na primer:

sveže i sušeno voće

jaja

brokoli

spanać

špargla

piletina

krompir

kikiriki

mleko

riba

pirinač

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar