14°C

Beograd

OTKRIVAMO: Zašto je loše držanje pogubno za vaše zdravlje i kako da poradite na tome!

Nažalost, nakon dugogodišnjeg „sedenja“ za radnim stolovima kičma teži u suprotnom smeru - ako naravno, niste balerina ili krunisana naslednica.

Ramena su ukočena, leđa i vrat bole, a u glavi čujemo rečenicu majke "ispravi leđa!" Zbog lošeg držanja, napetost se povećava u ramenima i leđima i javljaju se glavobolje - potvrđuju lekari.

"Navika lošeg držanja tela može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su gastrointestinalni refluks ili hronični umor, jer vas sprečava da pravilno i duboko dišete."

Šta treba da uradite da biste stekli kraljevski stav?

Prvo, proverite svoj izgled u ogledalu

Toliko smo navikli da sedimo za stolovima, kompjuterima i pametnim telefonima da smo odavno zaboravili koji je položaj leđa prirodan. Vreme je da se setite. Ustanite i pogledajte se u ogledalo. Ako su dlanovi okrenuti prema butinama, palac je prema napred, to je dobar znak - stav je verovatno ispravan. Ali ako su dlanovi okrenuti unazad, verovatno ćete se pogrbiti. Vraćanje tela u ispravan položaj je neophodno - glavu malo zabacite unazad, ramena takođe, uvucite i zategnite stomak. Osećaćete se malo čudno, kao da ste se isprsili, što generalno izgleda dobro.

Drugo, pokušajte da sedite ispravno

Sedite i procenite svoj položaj. „Većina nas sedi neispravno, prelazeći opterećenje na kičmi, savijajući leđa poput slova„ C ”ili indijskog oraha“, objašnjava dr Bril. Poenta nije u tome da treba da sedimo manje - treba da sedimo bolje. Naučite pravu opciju, udobnu za telo: pete na podu, opuštena kolena i malo razmaknuta, a stražnjica raspoređena kao da imate nevidljivi rep koji možete mrdati u bilo koje vreme. Ključna stvar je da izvučemo nepostojeći rep ispod sebe, a ne da sedimo na njemu - tako će karlične kosti zauzeti ispravan položaj i moći ćete dugo da sedite i ne naprežete leđa."

Treće, odredite tačnu poziciju za posao

Prirodna sklonost kod rada na kompjuteru je savijanje kičme, što stvara katastrofalan teret na leđima. Vremenom će sve to rezultirati bolom i ograničenom mobilnošću. Sedite kako je preporučeno gore, opciono koristeći lumbalni jastuk. Monitor treba da bude na dužini ruke, a gornji deo ekrana treba da bude u visini očiju tako da ne podižete pogled ili da ne stežete vrat dok naginjete glavu prema dole. Ako nemate stacionarni računar i morate dugo da radite, trebalo bi da podesite monitor ili tastaturu na laptopu.

Četvrto, fleksibilnost i istezanje

Uključite vežbe istezanja u redovni fitnes program i izvodite svakodnevno kako biste eliminisali nelagodnost u mišićima leđa, vrata i ramena. Na primer, povucite ramena nazad i dole, pomerajte ruke kao da pokušavate da stavite laktove u zadnje džepove. Uradite ovo nekoliko puta tokom svakog sata ako sedite za kompjuterom celog dana.

Peto, istegnite telo kada ustanete

Kada se dugo zadržavate na jednom mestu - u kancelariji, automobilu ili avionu - mišići se umore i moraju da se zagreju. Ustajanje sa radnog mesta ili izlazak iz kola - noge malo razdvojene, stavite ruke na struk (prsti su okrenuti nadole). Savijte se do kraja, držite nekoliko sekundi, ponovite 4-6 puta. Kod kuće, korisno je izvršiti varijacije asana: ležati na podu licem nadole, a zatim ustati na rukama ili laktovima, ostavljajući donji deo tela na podu, držati pozu nekoliko sekundi, ponoviti nekoliko puta.

Šesto, ojačajte telo

To su mišići tela, koji se protežu od grudi do sredine butina: direktni i kosi mišići abdomena, mišići stražnjice, slabine i delimično mišići butina. Svi rade zajedno i pomažu nam da sedimo i stojimo. Nastava joge ili pilatesa pomaže im da ojačaju, koristeći fiksne položaje koji razvijaju mišićnu snagu i pokretljivost zglobova. Ili, jednostavna i efikasna vežba za kućne treninge: lezite na leđa, podignite noge sa poda i savijte ih u kolenima, kao da ćete staviti pete na zid. Zategnite telo, zatim istegnite jednu nogu ravno napred. Stavite nogu nazad, pauzirajte, a zatim povucite drugu. Ponovite 12-15 puta.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar