1°C

Beograd

MEĐUNARODNI DAN ATOPIJSKOG EKCEMA: 14. septembra u Srbiji! (FOTO)

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim bolestima sa ograničenjima u ishrani, 14. septembra će prvi put u Srbiji obeležiti Međunarodni dan atopijskog ekcema, u cilju razvijanja svesti o toj bolesti i njenom uticaju na živote obolelih.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, Međunarodni dan biće obeležen na Tašmajdanu od 11 do 15 časova, besplatnim pregledima kože, savetima dermatologa i radionicama za decu sa ekcemom.

Atopijski dermatitis je, kako kažu, zahtevna bolest, koju prati intenzivan i uporan svrab koji vodi ka stresu, skraćenom periodu sna, razdražljivosti, stigmi i dugotrajnom bolu.

- Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja - navode u Udruženju.

Naime, pacijenti sa ekcemom svoj svakodnevni život moraju stalno da prilagođavaju različitim situacijama kako bi izbegli dodatne iritacije na koži, kao što su kuvanje, bavljenje sportom, uživanje u slobodnom vremenu ili hobijima.

Osim toga, navode u Udruženju, troškovi pružanja potrebne nege obolelom su suviše visoki, a statistički podaci pokazuju da evropski pacijenti troše u proseku 927,12 evra godišnje, a troškovi kod nas u zemlji i premašuju taj iznos.

Razvijanjem svesti o atopijskom ekcemu, kažu u Udruženju, podstiče se bolja dijagnostika i efikasnije lečenje pacijenata, a time se smanjuje dalje napredovanje bolesti i razvijanje drugih oboljenja.

Izvor: Tanjug
Foto: S
anthuoc.vn

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar