16°C

Beograd

EVO GDE GREŠITE: Ovo su najčešće greške prilikom korišćenja tampona!

Mnoge žene koriste tampone, ali iako to zapravo nije ništa komplikovano, postoje neke stvari na koje zaboravljaju, a koje mogu dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja:

Pranje ruku!

Perete ruke samo nakon stavljanja tampona. Ruke je potrebno oprati i pre stavljanja tampona kako biste sprečili neželjene bakterije.

Ne stavljate ga pravilno

Kako ćete znati da ste tampon stavili dovoljno duboko? Tako što ga uopšte nećete osećati. Ako je stavljen preplitko, smetaće vam i izazvaće osećaj nelagode.

Koristite samo jednu veličinu tampona

Za dane jačeg ciklusa koristite veće tampone za bolje upijanje, ali čim postane slabiji, koristite manje tampone koji upijaju slabije.

Retko menjate tampon

I onda kad je menstruacija slaba, tampon treba promeniti svakih četiri do pet sati. Tako se sprečava razvoj bakterija.

Nosite tampon dan pre i dan nakon ciklusa

Činite to iz mere predostrožnosti, ali korištenje tampona pre i posle menstruacije ne preporučuje se jer tampon nije dobro koristiti kada je vagina suva.

Ne menjate tampon nakon toaleta

Tampon ne morate menjati nakon svake male nužde, ali posle dve-tri ga obavezno promenite. Svakako ga menjajte nakon obavljanja velike nužde kako biste sprečili buktanje bakterija.

Ne menjate tampon nakon plivanja

Bez obzira na to kupate li se u bazenu, reci, jezeru ili moru, tampon bi trebalo promeniti čim iziđete iz vode. Končić tampona namočen hlorom, slanom ili rečnom vodom može uzrokovati iritaciju kože.

Držite tampone na mestu gde prska voda

Izbegavajte da držite tampone u blizini tuša kako ih ne biste nakvasili vodom. Držite ih u zatvorenoj fijoci ili ormariću kako bi ostali suvi i duže sveži.

Koristite mirišljave tampone

Ako imate osetljivu vaginu, izbegavajte da koristite mirišljave tampone jer mogu da izazovu iritaciju i svrab.

Srbija danas
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar