34°C

Beograd

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI: Ovako možete izbeći bolest ŠTITNE ŽLEZDE! (FOTO)

- Istraživanja pokazuju da je zdravlje štitne žlezde vrlo povezano sa koncentracijom vitamina B grupe u organizmu - piše Lovesensa.

Nedostatak vitamina B2 (riboflavin) usporava funkciju štitne žlezde i kao posledica se javlja nedovoljno lučenje hormona štitne žlezde. Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B2 u telu su: ispucale usne, suva koža, upale usne duplje i jezika, suvo grlo, anemija, osetljive oči na jače svetlo, fistule. Potrebna doza vitamina B2 može se uneti putem ishrane, a najviše ga ima u mlečnim proizvodima, jajima, mesu, lisnatom povrću, žitaricama i orašastim plodovima.

Takođe, osobe kojima je smanjena funkcija štitne žlezde ne mogu apsorbovati vitamin B 12, što može biti vrlo opasno po zdravlje. Uglavnom im lekari prepisuju korišćenje suplemenata, a preporučuje se da u ishranu uključe susamovo seme, tunu, mleko, jaja, sir, šparglu i kruške. Ukoliko imate neke od navedenih simptoma za nedostatak vitamina, važno je da uradite analizu krvi i konsultujete sa stručnjakom.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar