4°C

Beograd

Photo: instagram/prinscreen

Izvor: Zdravljeiživot.rs

Šta vam poručuje štitna žlezda? Otkrijte na vreme prve znake bolesti!

Štitna žlezda (tiroida) smeštena je u dnu vrata i veoma je važna za funkcionisanje organizma jer proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metaboličkih procesa u telu. Simptomi koje štitna žlezda može da prouzrokuje razlikuju se u odnosu na to da li ona radi prejako ili preslabo, a ovim poremećajima. Ovi hormoni, takođe, utiču i na izgled i kvalitet kože i kose.

Kako biste poremećaje u radu štitne žlezde prepoznali na vreme važno je da obratite pažnju na simptome koji se mogu javiti.

1. Promene u energiji ili raspoloženju

Nepravilan rad štitne žlezde ima primetan uticaj na nivo energije i raspoloženje. Hipotiroidizam (smanjena aktivnost štitne žlezde) čini da se ljudi osećaju umorno, iscrpljeno, usporeno i depresivno. Hipertireoza (ubrzan rad štitne žlezde) može izazvati anksioznost, probleme sa spavanjem, nespokojstvo i razdražljivost.

2. Nervoza, nestrpljivost, zbunjenost, nesanica

“Čudan osećaj” može biti povezan s hipertireozom, kada štitna žlezda proizvodi previše hormona. Lepršav osećaj koji imate možda je posledica lupanja srca koje uzrokuje ubrzan rad tiroide. Kognitivne funkcije, takođe, mogu biti na udaru lošeg rada štitne žlezde. Previše hormona može uzrokovati poteškoće s koncentracijom, a premalo njih izaziva probleme s memorijom i zaboravnost. Stalna pospanost može biti posledica hipotireoza jer usporen rad štitne žlezde usporava i sve telesne funkcije.

3. Promuklost i osećaj “knedle” u grlu

Promene u glasu ili osećaj knedle u grlu povezani su s poremećajem rada štitne žlezde.

Otok ili proširenje u vratu vidljiv je znak koji može da ukazuje da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom. Ova pojava se može javiti i kod hipotireoze i hipertireoze. Ponekad otok na vratu može dovesti do raka tiroidne žlezde ili nodula, grudvica koje rastu unutar štitne žlezde.

4. Visok krvni pritisak i bolni ekstremiteti 

Osobe koje boluju od hipotireoze, mogu primetiti da im je puls sporiji nego obično. S druge strane, hipertireoza može izazvati ubrzan rad srca, ponekad i povišen krvni pritisak i osećaj jakog lupanja srca u grudima. Po nekim procenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik za visok pritisak. Takođe, ako imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze.

5. Povećan apetit i nepredvidiv rad creva 

Povećani apetit, takođe može bit znak hipertireoze, jer zbog previše hormona možete stalno biti gladni. Sa druge strane, usporen rad štitne žlezde, može da uzrokuje poremećaje čula mirisa i ukusa. Poremećaj u proizvodnji hormona izaziva usporavanje probave što kao posledicu često ima konstipaciju (zatvor). S druge strane, preterana proizvodnja hormona štitne žlezde može prouzrokovati dijareju ili češću stolicu.

6. Nagla promena kilaže

Ako niste drastično promenili svoj svakodnevni režim ishrane, niti životne navike i niste na dijeti, a primećujete velike promene u kilaži, postoji mogućnost da je na vašu telesnu temperaturu uticao nepravilan rad štitne žlezde. Naglo gojenje posledica je slabijeg rada tiroide, dok brzo mršavljenje uzrokuje njen ubrzan rad.

7. Poremećen menstrualni ciklus i neplodnost

Duže menstruacije s jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Pored toga, može doći i do smanjenja razmaka između dve menstruacije. Nasuprot tome, hipertireoza uzrokuje skraćenje menstrualnog ciklusa uz blaža krvarenja i veći razmak između ciklusa. Kao posledica nepravilnih menstrualnih ciklusa može se javiti neplodnost koju može uzrokovati i smanjen i pojačan rad štitne žlezde.

8. Nezainteresovanost za seks

Malo ili nimalo želje za seksom može biti posledica poremećaja štitne žlezde jer premalo hormona uzrokuje nizak libido.

9. Suva koža

Suva koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezane su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti lučenje lojnih žlezda zbog čega koža usled nedostatka vlage ubrzo postaje suva. Pored kože, “na udaru” su i nokti koji postaju krhki i neravni.

10. Opadanje kose

Suva, lomljiva kosa koja puca ili opada može biti znak hipotireoze. Premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. Kosa tada postaje suva, tanka i gruba pre nego što dođe do opadanja, a moguć je i gubitak dlaka po celom telu. Previše aktivna štitna žlezda takođe loše utiče na dlakavost, ali samo na kosu. U većini slučajeva, kosa ponovo izraste kada se poremećaj štitnjače izleči.

11. Osetljivost na toplotu ili hladnoću

Poremećaji u radu štitne žlezde mogu poremetiti sposobnost tela da reguliše temperaturu. Hipotiroidizam često kao posledicu ima čest osećaj hladnoće, dok sa druge strane, osobe sa hipertireozom uglavnom imaju problema sa osećajem toplote i preteranim znojenjem.

12. Povišena temperatura

Povišena temperatura može biti signal da vaša štitna žlezda ne radi normalno, posebno temperatura odmah nakon buđenja.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti