3°C

Beograd

Photo: Instragam/printscreen

Izvor: Telegraf.rs

Skromni doktor običnom supom od šargarepe spasao živote miliona dece: Ovaj recept je star jedan vek!

Ime Ernst Moro danas verovatno ništa ne znači široj publici, jer se njegovo ime ne spominje u knjigama i filmovima. Međutim, medicinska zajednica zna ovog izvanrednog austrijskog pedijatra, čija su otkrića spasila hiljade beba.

Ernst Moro je rođen 1874. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Studirao je na Univerzitetu u Gracu, da bi kasnije postao profesor pedijatrije na Hajdelberg univerzitetu. Pedijatrija u njegovo vreme u Evropi nije bila dovoljno razvijena i smrtnost novorođenčadi je bila veoma visoka, skoro 25 posto.

Jedan od glavnih razloga smrti hiljada beba u to vreme bila je dijareja. Doktor Moro je uspeo da nađe način da spase te bebe, a njegov lek je bio jednostavan i genijalan u isto vreme.

Moro je predložio da se bebama daje supa od šargarepe, koju su majke i medicinsko osoblje kuvale po njegovom receptu. 

Morova supa od šargarepe se sastoji iz samo tri sastojka:

- 500g šargarepe

- voda

- so

Pre kuvanja supe potrebno je da operete i očistite šargarepe. Zatim ih skuvajte u vodi sve dok ne postanu meke. Ispasirajte šargarepu i dodajte vode, taman toliko da bude oko litar supe. Na kraju dodajte prstohvat soli.

Ispostavilo se da je ova jednostavna supa zaustavila dijareju kod novorođenčadi, uključujući i teže oblike. Kasnije su studije pokazale da su olisaharidi u šargarepi sprečavali bakterije da se zalepe zidove creva, što je zaustavilo dijareju. Vremenom je ovaj lek zamenjen antibioticima i lekovima protiv dijareje, ali u to vreme je znatno pomoglo da se podigne stopa preživelih novorođenčadi.

Ostali pronalasci

Pored ove čudesne supe, postoji još mnogo drugih pronalazaka ovog doktora, koji su postali bitan deo moderne medicine.

- Osmislio je naziv „prvo tromesečje“ i opisao je ključne karakteristike ovog perioda trudnoće.

- Razvio je jednostavni kožni test za tuberkulozu koji se koristio do 1960-tih.

-Otkrio je da se dojene bebe bolje bore sa bakterijama od beba koje su se hranile na flašicu.

Doktor Moro se penzionisao sa mesta profesora pedijatrije 1936. godine, ali je nastavio da radi kao privatni pedijatar do 1948.godine.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti