10°C

Beograd

Photo: Instagram

Izvor: Stil.Kurir.rs

SVETA ŽITARICA NEVEROVATNE MOĆI: Spas za žene u menopauzi, lek za srce!

Konzumiranjem ovih prerađenih smeđih granula činite veliku uslugu vašem organizmu

Bulgur je termički obrađena prosušena pšenica koja ima velike blagodeti za zdravlje.

Nastaje procesom natapanja i sušenja ili pečenja različitih vrsta žitarica, te njegovim mrvljenjem i lomljenjem, a koristi se u različitim jelima u kuhinjama Bliskog istoka.

Prema biblijskoj literaturi pojavljuje se pre više od 4.000 godina kod naroda Hetita prvog inodevropskog naroda na tlu Male Azije, kao i  Jevreja. Kineski car Šen Nung je bulgur proglasio svetom žitaricu oko 2.800 godine pre Hrista.

OPREZ! U ovih 10 situacija morate prati ruke: Samo ovako ćete sprečiti zarazu!

Prosečna hranjiva vrednost bulgura u 1 šolji (182 grama):

151 kalorija,

34 grama ugljenih hidrata, od čega 8 grama dijetalnih vlakana,

6 grama proteina,

8 odsto preporučene dnevne doze unosa folata,

8 odsto preporučene dnevne doze unosa vitamina B6,

9 odsto preporučene dnevne doze unosa niacina,

20 odsto preporučene dnevne doze unosa cinka,

55 odsto preporučene dnevne doze unosa mangana,

15 odsto preporučene dnevne doze unosa magnezijum,

10 odsto preporučene dnevne doze gvožđa

Kako se koristi:

Može se kupiti u radnjama zdrave hranm a veoma je jednostavan za pripremu.

1 šolja bulgure se prelije sa 1,5 - 2 šolje ključale vode.

Kuva se 10-ak minuta na niskoj temperaturi. 

Kada otvorite pakovanje, čuvajte ga na suvom i tamnom mestu. Količina vode varira od usitenjenosti bulgura.

U svetskoj kuhinji bulgur se koristi kao sastojak raznih salata od povrća, kao prilog mesu i ribi ili kao samostalni vegetarijanski obrok. Proizvodima od žitarice može se napuniti pileće meso. Osim toga,  može da se koristi i kao zamena za pirinač u pripremi sarmica ili punjenih paprika.  Od ove prerađene žitarice možete dobiti i fin istočnjački desert u kombinaciji s voćem, medom i orašastim plodovima.

Zdravstvene prednosti bulgura

Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, triglicerida i nivo insulina, a samim tim smanjuje rizik od srčanih bolesti. 

Poboljšava cirkulaciju, rad probave i ubrzava metabolitam jer je bogat prehrambenim vlaknima. Jača imunitet i pomaže i u borbi protiv raka, dijabetesa i visokog pritiska. 

Ženama u menopauzi koje imaju visok holesterol, pritisak i druge simptome kardiovaskularnih oboljenja preporučuje se 6 obroka celovitih žitarica nedeljno jer usporava razvoj ateroskleroze i stenoze.

Osim toga, pomaže i u borbi sa viškom kilograma.

Ko ne sme da ga koristi?

Osobe koje pate od celijakije- trajnog poremećaja podnošenja glutena ne smeju da konzumiraju bulgur.

 

 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti