11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Klix.ba

SVE ŠTO STE DOSAD NISTE ZNALI: Ovo je statistika italijanskih naučnika, najdetaljnije istraživanje o epidemiji dosad!

Italijanski nacionalni institut za zdravlje, vodeće naučno telo Nacionalne zdravstvene službe, objavio je ove nedelje rezultate istraživanja 6.801 smrtnog slučaja osoba kojima je prethodno potvrđena zaraza koronavirusom.

Reč je verovatno o najdetaljnijem istraživanju smrtnih slučajeva od početka pandemije koronavirusa. Italija do pisanja ovog članka imala više od 86.000 slučajeva, a umrlo je više od 9.100 osoba.

Podatke na italijanskom jeziku možete potražiti ovde.


Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.


Kako se navodi u rezultatima istraživanja koja su objavljena u utorak i petak, prosječna dob osoba koje su umrle, a koje su bile pozitivne na koronavirus, je 78 godina. To predstavlja razliku od 15 godina u poređenju sa prosječnom starošću osoba kojima se potvrdi prisustvo koronavirusa, bez obzira na ishod. Naime, prosječna dob zaraženih u Italiji su 63 godine.

Priloženi grafikon pokazuje starost preminulih osoba. Od obrađenog 6.801 slučaja, njih 2.012 su žene. Takođe, žene koje su umrle, a kojima je ranije potvrđena zaraza koronavirusom, generalno su starije od muškaraca pa je prosečna dob umrlih žena 82, dok je prosječna dob umrlih muškaraca 78.

Kao što se može videti, najveći broj umrlih su osobe između 70 i 89 godina. Broj umrlih čije su godine bile između 60 i 69 je 761, a broj umrlih čije su godine između 50 i 50 je 243.

Umiranje mladih osoba

Sa podacima sakupljenim do 26. marta, procenat umrlih osoba mlađih od 50 godina iznosio je 1,2 posto - od 6.801 slučaja samo 84 su bile mlađe od 50. Takođe, njih 17 je bilo mlađe od 40. Od tog broja, njih osam je imalo prethodno narušeno zdravlje, dok se za pet osoba ne zna istorija bolesti.

Prethodno narušeno zdravlje podrazumeva stanja kao što su kardiovaskularna bolest, dijabetes, pretilost, problemi s bubrezima i psihopatologije.

Postojeća stanja

Što se tiče postojećih prethodno poznatih zdravstvenih problema, Italijanski nacionalni institut za zdravlje obradio je podatke za 710 umrlih.

SVE O KORONI

ŠTA PONETI U BOLNICU NA SAJMU? Ovo je spisak neophodnih stvari

KINESKI EKSPERT DR PENG: Srbija se za mesec ili dva rešava korone!

DR KON: U Beogradu je 55 odsto na respiratoru u uzrastu od 25 do 65 godina

PODGORICA NE PRESTAJE: I ministar zdravlja odbio respiratore

HAPPYBSC U ĆUPRIJI, CENTRU EPIDEMIJE Bolnica puna, a prvi čovek opštine ima plan! (GALERIJA)

Prosečni broj prethodnih stanja je 2,7. Samo 15 pacijenata nije imalo nikakva prethodno postojeća stanja, 151 umrla osoba imala je najmanje jednu prethodnu patologiju, 184 dve patologije, a 360 tri ili više identificiranih prethodno postojećih zdravstvenih problema.

Simptomi

Priloženi grafikon pokazuje raspodelu najčešćih simptoma kod osoba koje su preminule, a koji su potvrđeni pre hispitalizacije. Temperatura i teško disanje su najčešći simptomi a manje frekventni su kašljanje, dijareja i iskašljavanje krvi. 6,4 posto umrlih osoba po prijemu u bolnicu nisu imali vidljive simptome.

Komplikacije

Gašenje respiratornog sistema je najčešći direktni uzrok smrti i pojavio se u 96,4 posto slučajeva. Takođe, u 24,7 posto slučajeva pojavljuje se otkazivanje bubrega, u 10,4 posto slučajeva detektovana je infekcija, a u 10,1 posto slučajeva ulogu igra i zastoj rada srca.

Terapija

Tokom hospitalijacije, medicinsko osoblje je za 6.801 umrlu osobu najčešće koristilo terapiju antibioticima (86 posto), antiviralnu terapiju (54 posto) i terapiju steroidima (35 posto).

PROČITAJTE JOŠ

DA SE NAJEŽIŠ: Emotivan susret lekara i njegovog sina, ali na distanci (FOTO, VIDEO)

POLICAJCI U BRITANIJI OBOJILI JEZERO ZBOG KORONAVIRUSA: Šta mislite, da li bismo i mi mogli ovako?

POBEDITE USAMLJENOST I LETARGIJU: Morate brinuti o PSIHIČKOM ZDRAVLJU u KARANTINU!

SRBIJA PRAVI PRVI SRPSKI RESPIRATOR: Za 4 nedelje biće završen!

HAPPYBSC I FITNES TRENER: I danas vežbamo protiv korone!

Upotreba antibiotika opravdava se detekcijom infekcija u telu pacijenta, a povezuje se i sa lečenjem upale pluća prije nego što je potvrđeno prisustvo koronavirusa. U 8,1 posto slučajeva sve tri terapije su korištene paralelno.

Vreme nastupa smrti

Prosječno vreme između prvih simptoma i smrti je devet dana. Vreme između prvih simptoma i odlaska u bolnicu su četiri dana, a prosečno vreme provedeno u bolnici do smrti je pet dana.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti