28°C

Beograd

Photo: twitter/printscreen

Izvor: Kurir.rs

OVAKO KORONA NAPADA NAŠE ĆELIJE I PRETVARA IH U ZOMBI ĆELIJE! (FOTO)

Korona virus pretvara ljudske ćelije u zombije i podstiče ih da puštaju "pipke" i tako se šire po celom telu, otkriva studija Univerziteta Kalifornije, tokom koje su naučnici snimili mikroskopske fotografije celog procesa.

Na slikama se može videti kako zaražene ćelije puštaju izdanke, nalik na šiljke, tzv. filopodije, koje su ispunjene česticama virusa, a za koje naučnici veruju da bolest preko njih “surfuje” do zdravih ćelija, u koje ubrizgava virusni otrov, stvarajući nove "zombi ćelije".

Sve do sada naučnici su mislili da se virus kovida-19 prenosi kao i većina drugih virusa: tako što se zakači za zdravu ćeliju, pretvarajući je u mašinu za umnožavanje. Međutim, kod ljudi sa zdravim imunim sistemom organizam uspeva da se odbrani od većine virusa i spreči ih da se razmnože u prevelikom broju.

Najnovije otkriće navodi na zaključak da je kovid u nekom trenutku razvoja razvio rezervni plan za izbegavanje imunog sistema. Naučnici kažu da ovo otkriće označava “neverovatan skok” u borbi protiv korona virusa i da će možda otvoriti vrata mnoštvu novih metoda lečenja.

Nivan Krogan, profesor ćelijske i molekularne farmokologije Univerziteta Kalifornije i rukovodilac studije, kaže: "Veoma je zlokobno što virus koristi drugačije mehanizme da zarazi druge ćelije pre nego što ubije ćeliju".

OVO MORATE ZNATI

NOVO! PREMINULO ŠEST OSOBA OD KORONE! Novoobolelih 309, iz Beograda 80 odsto

BATUT SE OGLASIO: Lažne informacije o broju zaraženih i preminulih od Kovida, opasne ocene "stručnjaka"

DRAGOCENI SAVETI DR NADE MACURE: KLIMU koristiti na ovaj način, IDITE NA LETOVANJE!

ISTINA O PRIČI DA CELE PORODICE UMIRU OD KORONE Tutinski laborant: Otac je preminuo od STAROSTI, a majka OD SRCA

NA LICU MESTA! Ovako izgleda COVID odeljenje bolnice u Novom Pazaru (GALERIJA)

Drugi virusi, uključujući i HIV i virus vaccinia, koji pripada porodici izazivača velikih boginja, takođe koriste filopodije za širenje infekcije u telu, ali profesor Krogan ističe da je veoma neobična brzina kojom kovid-19 izbacuje “pipke”.

Neobičan je i njihov oblik - pružaju se iz ćelije prema drugim ćelijama kao grane na drvetu.Mikrobiolog Univerziteta Kolumbije profesor Stiven Gof priznaje da otkriće “intrigira”, ali dodaje da ono ne mora nužno značiti da pipci služe kao drugi način širenja infekcije.

"Još ne znamo u kojoj fazi infekcije se to događa. Biće uzbudljivo da to otkrijemo", rekao je.

Naučnici koji su učestvovali u studiji, objavljenoj u časopisu “Cell”, veruju da će otkriće pomoći u nalaženju terapije.

Piter Openšo, profesor eksperimentalne medicine Kraljevskog koledža u Londonu, kaže da je virus “iznenađujuće” vešt u izbegavanju imunološkog sistema, iako je prešao sa životinja na ljude pre samo šest meseci. Prema njegovim rečima, obično prođu godine zajedničkog života sa ljudima pre nego što virus razvije tu veštinu.

Mutirani soj korona virusa, koji je žestoko pogodio SAD, Veliku Britaniju i Italiju, infektivniji je skoro deset puta nego originalni virus koji se pojavio u Kini.

Agresivna verzija SARS-CoV-2, nazvana D614G, ima četiri-pet puta više „šiljaka“ koji štrče sa površine virusa i omogućavaju mu da se vezuje za ljudske ćelije. Ta karakteristika ga čini ne samo zaraznijim, već i stabilnijim i otpornijim.

Istraživanje naučnika instituta "Scripps Research" sada je potvrdilo da se mutirana verzija lakše spaja sa receptorima nego drugi sojevi.

Virusi s mutiranim genom, koji imaju više „izdanaka“, mnogo su zarazniji od drugih, kaže virolog dr Hajrin Čou, rukovodilac tog istraživanja.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti