19°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: HappyBSC

OHRABRUJUĆE VESTI IZ RUSIJE! Stiže lek za koronu, Srbija će ga PRVA DOBITI!

Čak 90 odsto pacijenata sa teškom kliničkom slikom virusa KOVID-19 preživelo je nakon terapije lekom koji su razvili ruski naučnici.

OVO MORATE ZNATI

Krizni štab Novog Pazara doneo JOŠ JEDNU važnu ODLUKU!

JOŠ JEDAN CRNI DAN! Za 24 sata 325 novozaraženih od korona virusa, OSAM OSOBA PREMINULO

IZGUBLJENE U MAGLI: Ispovesti žrtvi prinudne prostitucije! (VIDEO)

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO SRBIJU: Mačka nam pokazala gde je zakopana MALA MARIJA!

VEČERAS NEOBIČAN ASTRONOMSKI DOGAĐAJ: Opet za 140 godina!

Oni su ga razvili na osnovu medikamenta koji se već šest godina primenjuje u Japanu za slična oboljenja.

Naučnici koji su radili u Moskvi pod direktnom kontrolom predsednika Rusije Vladimira Putina saopštili su juče da su spremni za izvoz medikamenta koji se pokazao kao izuzetno efikasan u borbi sa koronavirusom. Dobiće ga 50 zemalja, među kojima je i Srbija.

Ministarstvo zdravlja Rusije zvanično je odobrilo avifavir, lek protiv virusa korona, napravljen na osnovu favipiravira, a prodavaće se pod trgovačkim nazivom areplivir (da pojasnimo, reč je samo o tri različita naziva za praktično istu supstancu). Prvi areplivir je odobren krajem maja, a klinička ispitivanja su započeta u aprilu.

Ovih dana su stigli više nego ohrabrujući rezultati. 

Biće jeftin

Kako prenose ruski mediji, stvaranje leka protiv KOVID-19 može se uporediti samo sa otkrićem antibiotika koji su čovečanstvo spasli od bakterijskih infekcija.

- Klinička istraživanja pokazala su da je efikasnost ovog leka 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno lečenje zagarantovano neće preminuti - preneo je ruski direktni investicioni fond (RDIF), koji će distribuirati ovaj medikament širom sveta.

Iz diplomatskih izvora u Moskvi i Beogradu kažu, među 50 zemalja čijim će građanima areplivir biti na raspolaganju jeste i Srbija.

- Dobro je poznato kakvi su odnosi Srbije i Rusije i ne bi trebalo smetnuti s uma i mogućnost da se Beogradu omogući da besplatno ili po proizvođačkoj ceni isporuči areplivir - objašnjava naš sagovornik i dodaje da, šta god da se bude dešavalo, Srbija će svakako, uz zemlje bivšeg SSSR, imati prioritet pri isporuci ovog medikamenta.

Ništa nije slučajno

Reakcija Rusije, verovatno nimalo slučajno, usledila je nakon objave američkih vlasti i Donalda Trampa da su SAD otkupile kompletne planetarne zalihe remdesivira, leka koji se pokazao kao efikasan kod pacijenata s koronom.

- Ruski naučnici i predstavnici farmaceutskih kompanija su uzeli japanski lek kao osnovu, brzo su sproveli klinička ispitivanja i pokrenuli proizvodnju lekova na osnovu favipiravira - navode sagovornici iz farmaceutske industrije, objašnjavajući da je japanska kompanija "Tojama" razvila favipiravir kao lek protiv gripa još 2002. godine.

Inače, kako su naveli Rusi, klinička ispitivanja leka su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za rusko ministarstvo zdravlja. Ako tu sve prođe prema očekivanjima, lek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će biti distribuiran širom sveta.

Brzo dao rezultate

Areplivir je dao veoma dobre rezultate, objavili su ruski istraživači. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opšte intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje. Desetog dana obim oštećenja pluća smanjen je 25-35 odsto.

Kako kaže članica ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorka medicinskog instituta mordovskog državnog univerziteta "Ogarjov", jednog od centara u kom su se sprovodila istraživanja, nije bilo neželjenih efekata, osim što preparat ne smeju uzimati trudnice.

- Što pre se počne s terapijom, veća je efikasnost i niži rizik od komplikacija - objasnila je ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti