25°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Kurir

NEMAČKI NAUČNICI OBRADOVALI SVET, T-ĆELIJE ŠTITE OD KORONE: Ako ih imate u imunosistemu vi ste BEZBEDNI 100%!

Istraživači u Nemačkoj i Britaniji otkrili da 35 odsto onih koji nisu dobili kovid imaju T-ćelije, koje su ih zaštitile od koronavirusa

PROČITAJTE OVO...

ONI ĆE NAS SPASITI KORONE: Kinezi obećali da će Srbija imati prva u Evropi vakcinu!

ODLIČNA VEST! Srpski test na korona virus stiže do jeseni

VATERPOSLISTA (14) U TEŠKOM STANJU: Zbog korone prebačen na veštačku ventilaciju!

Srbija oplakuje žrtve, Hrvatska slavi!

I oni koji nisu preležali koronavirus mogu da imaju imunitet na njega zahvaljujući specifičnim T-ćelijama, otkrilo je najnovije istraživanje svetskih naučnika, a potvrđuju ga i srpski stručnjaci!

Studija objavljena u naučnom časopisu Nejčer, koju su sproveli istraživači iz raznih institucija u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, otkrila je da među 68 zdravih ispitanika u Nemačkoj, koji uopšte nisu imali koronu, 35 odsto njih ima takozvane T-ćelije u krvi koje su bile reaktivne na kovid 19, prenosi CNN.

 

T-limfociti

 

- T-ćelije su deo imuniteta i pomažu nam u zaštiti tela od infekcije. Reaktivnost T-ćelija ukazuje da je imunosistem možda imao neko ranije iskustvo u borbi sa sličnom infekcijom i da može da koristi tu memoriju da pomogne u borbi protiv nove infekcije. Oni su verovatno stečeni u prethodnim endemskim infekcijama drugim vrstama koronavirusa. Upotreba ove T-ćelijske memorije sa još jednom sličnom infekcijom u odgovoru na novu infekciju zove se „unakrsna reaktivnost“ - objasnio je dr Ameš Adaldža, viši naučnik Centra za zdravstvenu sigurnost na Univerzitetu Džons Hopkins.

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov objasnio je  da je u potpunosti saglasan sa ovom studijom i da je ključ u odbrani od korone u određenoj dozi T-ćelija u organizmu, koje bi bile prirodna odbrana od kovida 19 ili koje ne bi dozvolile virusu da razvije tešku kliničku sliku kod pacijenata.

- T-ćelije, odnosno T-limfociti, stvaraju se tokom života kada ljudski organizam dolazi u kontakt sa T-antigenom. To može da bude i kovid, ali i neki drugi antigeni koji su univerzalni od drugih virusa i koji stvaraju taj unakrsni imunitet, kada prebolimo određenu vrstu zaraze. Mislim da je naše stanovništvo dosta zaštićeno be-se-že vakcinom protiv tuberkuloze, koja se kod nas dobija na rođenju. Ta vakcina je, zapravo, izmenjeni odgovor ćelija na infekciju i ona ne dozvoljava žestoke reakcije organizma i tešku kliničku sliku ako osoba koja ju je primila u budućnosti dođe u kontakt s virusom - naglasio je prof. Kamenov.

Dodaje da je važno da ne dođe do „prekoračenja nužne odbrane organizma“: - T-ćelije zapravo ubijaju zaraženu ćeliju. Međutim, tokom života naš imunosistem može da stekne i previše „negativnog iskustva“ u borbi sa raznim virusima, trovanjem, aerozagađenjem i onda ne možemo da se odbranimo od novih zaraza. U tom slučaju, organizam je jednostavno slab i ne može da da jak imuni odgovor na virus. Zato je, pored maski i distance, ključ u podizanju imuniteta stanovništva. Naravno, saglasan sam da bi trebalo otkriti i vakcinu.

OVO MORATE ZNATI

Dr Nestorović OTKRIVA kako da se ZAŠTITIMO od KOMARACA!

ANASTASIJA RAZNEŽILA SVOJOM OBJAVOM: U pitanju su ONI! (FOTO)

UŽAS ŽIVI! Stanodavci u Hrvatskoj otkrili šta su NAJODVRATNIJE stvari koje im ostave turisti!

Deca ređe obolevaju

 

U principu, kako je naglasio, moguće je proveriti da li neko ima T-ćelije.

- Ali to je komplikovan proces i nije prost kao testiranje na antitela. I zato se radi samo u svrhe naučnih istraživanja - kazao je prof. dr Kamenov i dodao:

Deca ređe obolevaju od korone i imaju lakšu kliničku sliku jer imaju nenarušen prirodni, urođeni imunitet, za koji ne treba prethodno iskustvo ili pamćenje organizma.

 

Dr Ameš Adaldža: Težina kliničke slike

 

- Deca i mladi relativno su pošteđeni teških posledica kovida i jedna hipoteza bi mogla da bude ta da su T-ćelije u mlađim godinama aktivnije i mnogobrojnije, negoli u starijim. Ako bismo uporedili T-ćelije kod ljudi sa teškom i blagom infekcijom, možda bismo mogli doći do zaključka da su teže posledice povezane s manje unakrsno reaktivnih T-ćelija i obrnuto. U toj pretpostavci postoji biološka verodostojnost. Mada je jasno da prisustvo T-ćelija ne sprečava da se zarazimo, možda može da reguliše težinu infekcije - izjavio je dr Ameš Adaldža.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti