29°C

Beograd

Photo: freepik racool_studio

Izvor: Happy BSC

Naučnici su utvrdili! Evo šta vam se dešava KADA PROMENITE KREVET!

Ako ste ikada proveli noć kod prijatelja, u hotelskoj sobi ili negde drugde, verovatno znate kako  je teško naspavati se ako niste u svojoj spavaćoj sobi.

U FOKUSU

GUSLAR MILJANIĆ UPOZORAVA: Generacije u Crnoj Gori stasavaju na falsifikovanoj istoriji

UŽAS KOD TRGOVIŠTA: Žena pretukla sina, nasrnula na muža, oštetila inventar i kola?!

UPOZORENJE RHMZ! U narednim satima nas očekuju PADAVINE

POŽAR NA SAVSKOM VENCU: Bukti dim iz kuće, intervencija u toku

Ovaj fenomen zapravo ima naučno objašnjenje.

Većina teorija po tom pitanju bazirano je na zaključku da je san neophodan za obnovu mišića i pravilan rad moždanih ćelija.

Međutim, bez obzira na razloge, san je u evolucionom smilu vrlo nezgodan proces. Tokom spavanja naš mozak se isključuje i do nekoliko sati. Kada životinje spavaju, njihov mozak takođe “spava” zbog čega one nisu u stanju da prepoznaju opasnost i da se zaštite.

Vaše telo zapravo reaguje na novo mesto na kom spavate. Fenomen borbe da zaspite ili da dobro spavate kad ste na novom mestu naziva se fenomenom prve noći.

Ispostavilo se da kada spavate na novom mestu, vaše telo i mozak to mesto označavaju kao potencijalnu opasnost i ne dozvoljavaju vam da se u potpunosti opustite. Drugim rečima, ne možemo potpuno da zaspimo zato što jedna hemisfera našeg mozga ostaje budna zbog potencijalne opasnosti oko nas.

Tim naučnika sa Univerziteta u Braunu regrutovao je 35 zdravih osoba dobrovoljaca koji treba da provedu naredne dve noći u opremljenoj laboratoriji kako bi istraživali njihovu moždanu aktivnost. Istraživači su pronašli asimetriju u dubini sna između levog i desnog dela mozga. Zapravo, leva sfera mozga nije bila u tako dubokom snu kao desna.

VAŽNO

AMSS: Na Horgošu teretna vozila čekaju dva sata

LISTA DOBITNIKA: Oni su dobili vredne nagrade u "Naslovnoj strani"!

RADOVI NA MREŽI: Palilula sutra bez vode

Iako je ovaj fenomen mnogima zanimljiv, on može izazvati razne probleme. Kod osoba koje nemaju pravilan ritam spavanja mogu se razviti zdravstveni problemi poput gojaznosti, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa. Međutim, naučnici kažu da i za to postoji rešenje.

Mi zapravo možemo da istreniramo naše telo da ne reaguje na ovaj fenomen, ako ga često doživljavamo.

Naučnici su osmislili efikasan način kako da se dobro naspavate ako niste u svojoj spavaćoj sobi: ponesite svoj jastuk, pidžamu ili pripremite omiljeni napitak pre spavanja.

Održavajte uobičajenu rutinu, legnite u vreme u koje inače odlazite na spavanje, ali i upoznajte okolinu u kojoj ćete spavati. Cilj je da novo mesto na kom ćete spavati podseća na vašu spavaću sobu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar