29°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: telegraf

SAMO TOKOM OVIH DANA MOŽETE DA ZATRUDNITE! Sve što treba da znate o planiranju bebe

Čak 70 odsto žena ne može da predvidi dan ovulacije, jer nemaju pravilne cikluse.

Da li ste znali da tokom svakog ciklusa, postoji samo nekoliko dana tokom kojih žena može da ostane trudna?

Čak i ako partneri redovno imaju odnose, i oboje su potpuno zdravi, vremenski okvir je ograničen. Intimni odnosi mogu rezultirati trudnoćom na dan i pet dana pre ovulacije.

Ovulacija  je faza tokom mensturalnog ciklusa u kojoj dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja jajne ćelije. Jajne ćelije napuštaju jajnike i odlaze u infudibilum, gde čekaju oplodnju, pa u jajovode.

VAŽNO

VUČIĆ DANAS SA KOMESARKOM EU ZA MIGRACIJE!

NASTAVAK SUĐENJA ZA UBISTVO PEVAČICE JELENE MARJANOVIĆ: Totalni HAOS u sudnici - jedna stvar izazvala pravu pometnju!

VREMENSKA PROGNOZA ZA ČETVRTAK 17. JUN: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje danas

POKUŠAJ UBISTVA I SAMOUBISTVA U PROKUPLJU: Stravičan zločin - muškarac ranio bivšu suprugu pa sebe

Jedno oslobođena jajna ćelija, može biti oplođena samo u naredna 24 časa. Ako nije oplođena, ona puca i izaziva sledeću menstruaciju. Iako jajna ćelija "živi" samo 24 časa, spermatozoidi mogu da prežive u ženskom telu i opolode jajnu ćeliju i pet dana posle odnosa. Tako svaki odnos pet dana od ovulacije može rezultirati začećem.

Dakle, ovaj period se naziva plodnim danima. Međutim, što je odnos bliži ovulaciji, to je veća verovatnoća za začeće.

Šta su plodni dani?

Plodni dani počinju otprilike pet dana pre ovulacije i završavaju se jedan dan po oslobađanju jajne ćelije. Pod pretpostavkom da je redovan menstrualni ciklus na 28 dana, ovulacija je 14. dana, što bi značilo da su plodni dani između devetog i četrnaestog dana.

Međutim, velika većina žena nema redovne cikluse od 28 dana, a ovulacija se može dogoditi u bilo kom trenutku tokom ciklusa.

I mnogi faktori životnog stila, poput stresa, mogu uticati na datum ovulacije. Zbog toga je određivanje datuma ovulacije presudno za određivanje plodnih dana.

Prepoznavanje plodnih dana

Iako pojedine žene mogu imati redovne cikluse i nemaju problema sa određivanjem plodnih dana, za većinu je tačno predviđanje ovulacije često veliki izazov.

U prošlosti su se žene oslanjale na niz različitih metoda i pratile nekoliko različitih pokazatelja vremena  plodnosti. Danas postoje uređaji za praćenje ovulacije, koji mogu precizno da predvide vreme plodnih dana tokom cilklusa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar