19°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Lepaisrećna, kurir.rs

VRTI VAM SE, MUTI SE VID, IMATE OSEĆAJ DA ĆETE SE SRUŠITI: Zašto vam PADA pritisak i kako da ga podignete

Verovatno vam se nekada dogodilo da vam iznenada pozli, osećate vrtoglavicu, mučninu, muti vam se vid.

U najgorem scenariju možete izgubiti svest. Uzrok tom stanju može biti pad krvnog pritiska, koji je čest kada su temperature vazduha visoke.

Razlozi mogu biti i nedovoljan unos vode, prejaka terapija za obaranje pritiska ali i neke hronične bolesti. Iskustvo nije prijatno, a lekari savetuju kako podići krvni pritisak.

U FOKUSU

UŽAS! ZABRANJENO IM DA ZAPALE SVEĆU ZA SVOJE MRTVE: Vernici krenuli na Zadušnice - autobus vraćen sa KiM!

OTKRIVENI NEPOZNATI DETALJI U "VIKEND JUTRU": Moguće je da general Pavković bude oslobođen, mada on nije optimista

Dokaz ljubavne veze MARJANOVIĆA i nove devojke: PORED ZAJEDNIČKE FOTOTOGRAFIJE SPAJA IH I OVAJ MISTERIOZNI SIMBOL! (FOTO)

DANAS SU LETNJE ZADUŠNICE: Ispoštujte običaje, zapalite sveću - ali OVO NIKAKO NE RADITE!

VREMENSKA PROGNOZA ZA SUBOTU 19. JUN: Idealno vreme da ne budete kod kuće!

- Uzmite čašu obične vode u koju ste razmutili po jednu kašičicu soli. - Lezite i noge podignite na nekoliko jastuka kako bi vam se krv što više slila u mozak - Umijte se hladnom vodom

Primenom ovih metoda pritisak bi trebao da skoči u roku od 20 minuta. Ako i posle ovog perioda bude nizak obratite se lekaru.

Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Na njegovu vrednost utiče niz faktora: životno doba, nasledni faktori, ishrana, fizička aktivnost, eventualna terapija.

Snižen krvni pritisak, odnosno hipotenzija, je ako je vrednost krvnog pritiska manja od 90/60 mmHg. Istraživanja pokazuju da od njega najviše pate žene između 30 i 40 godina starosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar