27°C

Beograd

Photo: mos.ru

Izvor: Sputnjik

RUSI PRAVE "SPUTNJIK ZA TINEJDŽERE"! Vakcina za one ispod 18 godina!

Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ će početkom jula sprovesti klinička ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za tinejdžere uzrasta od 12 do 17 godina, rekla je zamenica gradonačelnika Moskve za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova.

VAŽNO

MANDIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Srušili smo Mila Đukanovića, možemo i jednog Krivokapića!

PRVI PUT U ISTORIJI! Rusija poslala 20 RATNIH BRODOVA na ove pozicije!

ZAPLENJENO 82 KILOGRAMA MARIHUANE! Pohapšeno više dilera!

KON ZADOVOLJAN, ALI I ZABRINUT: U riziku smo da nam delta soj opstane među mladima

NEMA NIKAKVE SUMNJE! Vojska Srbije će pokazati SNAGU!

Trenutno se vrši odabir dobrovoljaca za učešće u prve dve, od tri faze istraživanja, kao što je bio slučaj u ispitivanjima za građane starije od 18 godina.

- Prva i druga faza istraživanja će se odvijati u dve vodeće dečije bolnice, Morozovskoj dečijoj bolnici i Dečijoj bolnici Bašljajeve, dok će se treća faza organizovati u gradskim dečijim poliklinikama - rekla je Rakova za televiziju „Moskva 24“.

Zamenica gradonačelnika je dodala da će se na osnovu rezultata odlučiti o uključivanju tinejdžera u program vakcinacije protiv kovida 19.

U ispitivanju će učestvovati 350 osoba, od kojih 100 u prvoj i drugoj fazi, a u trećoj 250.

Dobrovoljci mogu da budu mladi ljudi, koji nisu preležali koronu i koji nemaju kontraindikacije na preparat ili druge medicinske kontraindikacije.

Privremena kontraindikacija može biti jaka respiratorna virusna infekcija dve nedelje do datuma vakcinacije ili vakcinacija protiv druge bolesti, koja je bila za manje od 30 dana pre vakcinacije „Sputnjikom Ve" (Sputnik V).

PROČITAJTE JOŠ

OVO JE MESTO ODLUKE! Rat između Rusije i Amerike će početi ovde!

GORI AUTOBUS NA ZVEZDARI! Celo vozilo u plamenu

LANČANI SUDAR KOD PARAĆINA: Povređeno šest osoba

ODBILA IH JE: Opra Vinfri ne želi da bude kuma maloj Lili, a za to ima dobar razlog!

Prva ruska vakcina protiv kovida „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) napravljena je na platformi adenovirusnih vektora čoveka i podrazumeva primanje dve komponente vakcine u razmaku od tri nedelje. U prvom slučaju se koristi jedan adenovirus (AD5), a u drugom adenovirus (AD26). Preparati na bazi adenovirusa čoveka se masovno primenjuju već 50 godina.

Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar