26°C

Beograd

Photo: pixabay HANS

Izvor: stil

OPASNO JE ZASPATI NA SUNCU: Dermatolozi objašnjavaju zašto je ovo loša ideja!

- Iako zvuči primamljivo i bezazleno, spavanje tokom sunčanja nije dobra ideja jer može imati ozbiljne zdravstvene posledice

VAŽNO:

MANDIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Srušili smo Mila Đukanovića, možemo i jednog Krivokapića!

PRVI PUT U ISTORIJI! Rusija poslala 20 RATNIH BRODOVA na ove pozicije!

ZAPLENJENO 82 KILOGRAMA MARIHUANE! Pohapšeno više dilera!

KON ZADOVOLJAN, ALI I ZABRINUT: U riziku smo da nam delta soj opstane među mladima

NEMA NIKAKVE SUMNJE! Vojska Srbije će pokazati SNAGU!

- Često zna da se dogodi da na plaži, opijeni sunčevim zracima i prijatnom toplinom nesvesno zaspimo. Ali, iako spavanje na plaži zvuči primamljivo, ono i te kako može da našteti vašoj koži.

Naime, spavanje na suncu, iako zvuči bezazleno, nije uvek dobra ideja jer može imati ozbiljne zdravstvene posledice.

"Dremanje na suncu zapravo može da uzrokuje velika oštećenja od sunca. Oslanjanje samo na kremu za sunčanje kao jedinu odbranu je pogrešno; ona vas neće učiniti zaštićenim, a posebno ćete izgoreti na područjima gde ste propustili da namažete neko mesto ili ste pretanko naneli kremu za sunčanje", tvrdi Harijet Dalvud iz Britanskog udruženja dermatologa.

"Krema za sunčanje takođe se može ukloniti znojenjem, a treba je nanositi najmanje svaka dva sata. Takođe, krema s SPF faktorom bi trebalo da bude jedna od zaštita od sunca, ali ne jedina. Zbog toga podstičemo ljude da koriste zaštitnu odeću i idu u hladovinu. Važno je imati na umu da se jednom nanesena oštećenja na koži ne mogu poništiti, pa ako ste na plaži i osećate se umorno, sklonite se sa sunca u hlad", objasnila je.

Svi znamo koliko je važno nošenje kreme sa zaštitnim faktorom, a mnogi ljudi sada čak i uživaju u nanošenju izabrane kreme za sunčanje zahvaljujući modernim formulacijama koje nisu guste i ne ostavljaju beli trag. Ali, budimo iskreni, verovatno nemamo svi naviku da je ponovo nanosimo onoliko često koliko bi trebalo. Pa čak i da imamo, teško da ćemo svakom delu kože posvetiti jednaku pažnju.

Oštećenja kože, kako estetske, tako i zdravstvene, lako je zadobiti tokom dremanja u svojoj bašti, na plaži ili parku. Doktorka Tivi Marutapu, savetnica za dermatologe iz British Skin Foundation, kaže da je spavanje na suncu "dermatološka noćna mora".

"Izlažete se riziku od opekotina jer niste svesni koliko je sunce jako i verovatno nećete toliko često nanositi kremu za zaštitu od sunca koliko bi trebalo. Ako ipak želite da odspavate, pronađite mesto u hladu, nanesite kremu sa SPF i pokrijte se nekom zaštitnom odećom gde god je to moguće. Bilo bi dobro i da sebi navijete alarm na telefonu kako ne biste predugo dremali i obavezno obilno stavljajte kremu s ​​SPF-om svakih nekoliko sati", savetuje Marutapu.

Osim kože, postoje i drugi rizici. Naime, ​​dr Klaudija Pastides, upozorava da može doći i do dehidracije.

"Telo mora da reguliše svoju unutrašnju temperaturu da bi unutrašnji organi pravilno radili. To čini na nekoliko različitih načina, a jedan od njih je znojenje. Znojenje može uzrokovati dehidraciju, a od dehidracije možete da osećate slabost, umor, glavobolju i vrtoglavicu. Jaka dehidracija pak može biti fatalna. Stoga pripazite da pijete dovoljno vode kad je napolju vruće i izbegavajte spavanje direktno na sunčevoj svetlosti", objašnjava.

Druge ozbiljne tegobe koje treba uzeti u obzir su toplotni udar i povećana mogućnost od razvoja raka kože. Kratko spavanje na suncu može dovesti do opekotina kojima će trebati dani da zarastu. Zato sledeći put odaberite mesto u hladu ili postavite alarm na 20 minuta. Vaše telo će vam biti zahvalno

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar