2°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Happy BSC

ČORBA OD GVOZDENE RIBE-SPAS ZA ANEMIČNE: Namenjena siromašnima i gladnima

Kanađanin Dr Kristofer Čarls našao je jednostavan način da spreči malokrvnost kod dece i odraslih.

Izumeo je  posebnu „Srećnu ribicu“ napravljenu od metala, koja bi tokom kuvanja ispuštala 75 odsto  gvožđa, čime bi se zadovoljila potrebna dnevna doza.

Namenjena je siromašnim građanima  u regionima  sveta gde je glad najveća pretnja zdravlju i opstanku.  

PROČITAJTE JOŠ: PRAVILNOM ISHRANOM PROTIV KARDIOVASKULARNIH BOLESTI: Predstavljamo vam pet namirinica za zdravo srce i krvne sudove!

Smatra se da dve milijarde ljudi širom sveta boluje od hroničnog nedostatka gvožđa u organizmu.

U nekim predelima ovaj poremećaj nije nimalo naivan problem, jer usled siromaštva i gladi, oni koji nemaju mogućnosti da se leče i zdravo hrane, često umiru zbog malokrvnosti.

U razvijenim zemljama ovaj problem se lakše i brže rešava. Dostupna je adekvatna edukacija i medicinska pomoć u vidu lekova i dodataka ishrani.

Siromašne zemlje imaju mnogo veći problem da smanje stopu obolelih od anemije. 

Najdrastičniji primer jeste stanovništvo Kambodže.

Polovina stanovništva ove zemlje boluje od teških oblika anemije. Baš u ruralnim predelima Kambodže, dr Čarls se susreo sa pacijentima koji su više ličili na „zombije“ nego na žive ljude.

PROČITAJTE JOŠ: NE UNOSITE DOVOLJNO TEČNOSTI TOKOM DANA: EVO na koji način to možete da promenite

Deca su bila mršava, nervozna, iznemogla sa primetnim smetnjama u razvoju. Odrasli su bili depresivni, bez energije i nesposobni za dnevne obaveze.

Čitava ta bolesna slika ga je podstakla da razmišlja o univerzalnom leku koji bi bio jevtin i dostupan velikom broju siromašnih građana. 

Kambodžani teško mogu da priušte sebi pristojne obroke, raznovrsnu i zdravu hranu, bogatu potrebnim hranljivim materijama.

Dodaci u ishrani, poput tableta gvožđa, su nedostižni za većinu stanovništva. Ovaj problem je univerzalan za mnoge siromašne građane širom planete. 

Tako je dr Čarls došao na ideju da patentira posebno formulisanu metalnu ribicu- „Srećna gvozdena riba“ koja bi bila rezervoar potrebnog gvožđa. Ona se, naravno, ne jede, nego se samo dodaje u hranu pri kuvanju. 

Nakon desetak minuta kuvanja riba se vadi iz lonca. U bujon ili supu potrebno je da se doda i malo soka od limuna kako bi se pospešila apsorpcija gvožđa.

Riba je napravljena tako da može godinama da se koristi. 

PROČITAJTE JOŠ: Sastojci iz kuhinje koji leče prehladu!

Simbol sreće i prosperiteta u Kambodži jeste riba, pa ne čudi što se dr Čarls odlučio baš za ovaj oblik „leka“.

Do sada je „Srećna gvozdena riba“ izlečila oko 2,5 hiljada Kambodžana. 

Planira se proizvodnja novih oblika koji bi bili interesantni određenim kulturama sveta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad