31°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: sputniknews.com

Ruski naučnici razvili metod za otkrivanje bolesti bubrega pomoću jedne kapi krvi!

Ruski naučnici razvili su metodu za dijagnostikovanje disfunkcije bubrega pomoću jedne kapi krvi. Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu „Biomedical Optics Express“.

Da bi to izveli, koristili su savremene spektroskopske tehnologije i matematičke modele neuronskih mreža.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U savremenoj medicinskoj praksi, analiza krvi ostaje jedna od najdostupnijih i najčešćih metoda primarne kliničke dijagnoze. Poznato je da je moguće značajno proširiti mogućnosti analize ako se pređe sa pojedinačnih indikatora ili njihove kombinacije na razmatranje čitavog sistema promena u komponentnom sastavu krvi odjednom.

Psihosomatska medicina: Saznajte šta se krije iza oboljenja! Strest, briga, anksioznost su uzroci ovih bolesti!

Takvu mogućnost pruža Ramanova spektroskopija, ocenio je docent Katedre za laserske i biotehničke sisteme Samarskog univerziteta Ivan Bračenko.

Prema njegovim rečima, primena naprednog matematičkog aparata zasnovanog na neuronskim mrežama pomaže da se pronađe odnos optičkog signala i hemijskog sastava krvi, što omogućava da se sa visokim stepenom tačnosti utvrdi prisustvo bolesti i proceni njena težina.

Kako se navodi, novi metod koji su razvili naučnici univerziteta „Koroljov“ i državnog medicinskog univerziteta u Samari učiniće testove dostupnijim i poboljšati kvalitet medicinske nege za pacijente.

„U poređenju sa standardnim dijagnostičkim alatima, naš pristup ne zahteva komplikovanu pripremu uzorka i upotrebu dodatnih hemijskih reagenasa. To čini analizu tačnijom i višestruko jeftinijom od stranih pandana“, objasnio je Bračenko.

Nova metoda je testirana na uzorcima krvne plazme pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega i sa visokim stepenom tačnosti pokazala je narušenu bubrežnu funkciju, istakli su autori.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar