5°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: TANJUG

TUBERKULOZA SVE SMRTONOSNIJA: Zabrinjavajući podaci SZO o broju preminulih od tuberkuloze

Podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da je tuberkuloza prošle godine u svetu odnela 1,6 miliona života.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

To je porast u odnosu na 2020, kada je od ove bolesti preminulo 1,5, i u poređenju sa 2019, kada je TBC bila fatalna za 1,4 miliona ljudi na planeti.

Procenjuje se da je prošle godine od tuberkuloze obolelo 10,6 miliona ljudi, odnosno 4,5 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

SZO veruje da je pandemija virusa korona jedan od glavnih krivaca za ponovni rast broja slučajeva tuberkuloze jer je imala izraženi negativan uticaj na pristup dijagnostici i lečenju.

Godišnji procenjeni broj smrti od tuberkuloze je padao između 2005. i 2019. godine. Većina procenjenog viška smrtnosti za prošlu godinu odnosi se na Indiju, Indoneziju, Mjanmar i Filipine.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar