25°C

Beograd

ISHRANA UTIČE NA IZGLED KOSE: Evo koje namirnice da koristite ako imate masnu, suvu, lomljivu ili sedu kosu!

Loša ishrana, nedostatak vitamina ili zdravstveni problem su zapravo razlog lošeg izgleda vaše kose...

Prečesto tretiranje i ravnanje kose nisu uvek uzrok za oštećenu kosu. Suvi vrhovi i slična oštećenja kose mogu biti znak nekih poremećaja u organizmu. Ako si prerano posedela, možda ti nedostaje jedan vitamin.

Kosa, jednako kao i koža, može nam puno reći o našem zdravlju. Neki nedostaci u organizmu - ali i bolesti - mogu biti uzrok za to da nam je kosa suva, bez sjaja i seda. Otkrićemo ti kako se kosa može promeniti i šta se krije iza toga.

Teme proizvodi više loja

Za to može biti odgovoran stres. Proizvodi se hormon kortizol koji podstiče kožu da proizvodi više loja. I prevelika konzumacija mlečnih proizvoda može uzrokovati masnu kosu, kao i opekotine od sunca na temenu.

Tvoja kosa je suva i lomljiva

Ako ti je kosa suva poput slame, moguće je da ti nedostaje vitamina D. Naime, vitamin D stimuliše folikulu korena kose i podstiče rast. Međutim, dok sintezu vitamina D u kožu podstiče sunčevo svetlo, za kosu je potrebna ishrana bogata vitaminom D kako bi se ojačala struktura kose. Dakle, na vrhu liste ishrane trebalo bi da bude riba, ali i avokado i jaja - koji će kosu održati zdravom i sjajnom.

Prerano seda kosa

Ako ti već u mladim danima kosa postaje seda, moguće je da se radi o "prejakoj ili preslaboj" funkciji štitne žlezde. Moguće je i da se radi o nedostatku vitamina B12 - koji je esencijalan za izmenu masnih kiselina i aminokiselina te se nalazi prvenstveno u jajima, ribi i mlečnim proizvodima.

Izvor: Cosmopolitan
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar