23°C

Beograd

BUDITE OPREZNI UKOLIKO SE TETOVIRATE U OVIM ZEMLJAMA: Evo kakve posledice vas mogu očekivati! (FOTO)

Do pre nekoliko decenija na ljude koji imaju tetovaže na svom telu mnogi su gledali sa čuđenjem. Smatralo se da tetovaže imaju samo zatvorenici, ili oni koji su služili vojsku u JNA.

Oni koji su je imali često bi je pokrivali odećom, kako ih društvo ne bi osuđivalo, ali su se plašili i da bi dobili otkaz ukoliko bi bilo otkriveno da su na ovaj način ukrasili telo.

Naime, od davnina su ljudi želeli da ukrašavaju svoje telo na razne načine. Dok su neki stavljali minđuše, drugi ratničke boje, u mnogim kulturama bilo je prisutno tetoviranje. Kasnije se proširilo i postalo sveprisutno, saloni za tetoviranje nalaze se praktično na svakom koraku, ali i danas postoje zemlje u kojima tetovaža može da vam donese nevolje.

Portal Brightside izdvojio je pet zemalja u kojima ćete zbog njih upasti u nevolju.

Tajland

Kada dođete na Tajlad, zapamtite - sa kraljem i njegovom porodicom nema zafrkancije ni na koji način. Takođe, nemojte da se šalite ni sa Budom. Kako je ovo većinski budistička zemlja, Budine slike i kipovi se smatraju svetima, a ako mislite da njegovom tetovažom odajete počast - grdno se varate, prenosi Pun kufer.

Imati Budinu tetovažu na ruci ili leđima smatra se nepoštovanjem i uvredljivim za pripadnike religije. Stoga je Tajland ovakve tetovaže zabranio domaćima, ali i strancima, pa preporučujemo da Budu kojim ste ukrasili svoje telo prilikom posete Tajlandu svakako prekrijete, kako ne bi bilo - nismo znali.

Danska

U ovoj zemlji od 1996. godine i službeno je zabranjeno tetoviranje šaka, vrata ili lica. Naravno, Danci su ipak suviše liberalni, jer ako prošetate Kopenhagenom, videćete mnoge s tetovažama upravo na spomenutim mestima, tako da je zakon zapravo - mrtvo slovo na papiru.

Havaji

Ovde je zabranjeno tetoviranje na dva mesta, osim ako vam to ne dozvoli, pazite sad - lekar. Za tetoviranje iza uva ili kapaka obavezno je prisustvo lekara, tako da, nije baš da se na ostrvu na tim mestima tetoviraju kao ludi.

Severna Koreja

Kao i sve, i tetoviranje je u ovoj zemlji strogo pod nadzorom Komunističke partije. Tako recimo, ne smete da stavite reč "ljubav" ako njome prikazujete osećanja prema svojoj porodici, ali ukoliko pokazujete to osećanje prema državi - to je dobrodošlo. S druge strane, ukoliko želite da stavite sliku Kim Džong Una ili nekog od njegovih predaka, možete da završite na višegodišnjoj robiji, jer su slike vladajućih - svete.

Zapravo, kad bolje razmislimo, ne znamo ni ko bi se usudio da vam tetovira takvu sliku, a nije baš da stanovnici Severne Koreje nešto putuju svetom...

Japan

Iako Japanci ne zabranjuju tetoviranje, s tetovažama ne možete ući svuda. Razlog za ovo leži u prošlosti, kad su tetovaže povezivane s japanskim kriminalnim miljeom, tačnije - jakuzama. Tako da, ako se spremate na bazen, teretanu, restoran ili bilo koje drugo slično mesto, pobrinite se da tetovaže ne budu uočljive.

Nemačka

Iako u Nemačkoj tetoviranih ima koliko hoćete, neke stvari su zabranjene zakonom i kažnjive. Tako ne smete (ili smete ali da niko ne vidi) imati tetoviran kukasti krst, niti bilo kakav sličan simbol koji bi upućivao na nacizam. Ipak, Nemci ne gledaju pozitivno ni na komunističke simbole, pa će tako tatu majstori odbiti da vam telo ukrase srpom i čekićem, crvenom zvezdom i sličnim stvarima.

Izvor: B92.net
Foto: Pixabay.com/Printscreen

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar